Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008

Πότε λέμε ότι "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι"

Κάποιος συνάδελφος τις προάλλες ανακάλυψε τη λέξη mobing (ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι εργαζόμενοι από προϊσταμένους και εργοδότες είτε με λόγια είτε με πράξεις).
Το ανακάλυψε όταν θεώρησε ότι κάτι τέτοιο εφαρμόστηκε επάνω του.
Αυτό που ανακάλυψες συνάδελφε λέγεται "κομίζεις γλαύκας εις Αθήνας" δεδομένου ότι αυτό το mobing στον ΕΔΟΕΑΠ εφαρμόζεται πολλά χρόνια πίσω και κάθε φορά που εφαρμόζεται, ο υπάλληλος ή οι υπάλληλοι που το έχουν υποστεί παθαίνουν φυσικά τα ψυχολογικά τους και η δουλειά μένει πολύ πιό πίσω από ότι νομίζει το ψάρι (του τίτλου εννοώ).
Εάν έμπαινε κάποιος στο κόπο να καταγράψει τον αριθμό των ατόμων που έχουν υποστεί mobing εντός Οργανισμού, εάν διάβαζε τα επιεικώς απαράδεκτα κείμενα που έχουν σταλεί προς τους συναδέλφους με αυτό το στόχο, εάν τέλος έβλεπε τις αναρρωτικές άδειες που αναγκάζονται να λάβουν οι υπάλληλοι (θεωρώντας ότι δεν τους θέλει η εργασία τους αλλά και επειδή πραγματικά κάτι παθαίνουν από αυτή τη ψυχολογική πίεση) αλλά και τα πισωγυρίσματα της εργασίας που τελικά βλάπτουν τον ΕΔΟΕΑΠ, τότε μάλλον θα συμφωνήσει ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα.
Εμείς και σε πολύ παλιότερα αρθρα του ίδιου μπλογκ έχουμε γράψει γιά τέτοια θέματα αλλά εδώ ίσως επικρατεί το αμερικάνικο ρητό "Δεν μπορείς να μάθεις σε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

test

Ανώνυμος είπε...

To φαινόμενο είναι γνωστό και εντοπισμένο στον ΕΔΟΕΑΠ .Συμφωνώ μαζ ίσας αλλά θέλει δουλειά ακόμη για να εξαφανιστούν οι.... εστίες τέτοιων συμπεριφορών.
Στη Γαλλία έχει θεσμοθετηθει η αντίδραση στην καταπάτηση ελευθερίας και δικαιωματων στο χώρο εργασίας είτε αυτή προέρχεται από εργοδοτες, είτε απο προισταμενους, ειτε απο συναδέλφους της ιδιας βαθμιδας ειτε από υφισταμενους!
Ειναι ο νομος για την Ηθική παρενοχληση στο χώρο της εργασίας.
Υπάρχει στην ελληνική αγορά με τον τίτλο αυτό μεταφρασμένο το βιβλίο της γαλλίδας που προκάλεσε την ψηφιση του νόμου με μύρια παραδείγματα σαν αυτά που αναφέρεστε ή αφήνετε να εννοηθούν.
Προσωπικά θα επέλεγα την αντίσταση και κατα μέτωπο αντιμετώπιση. Αλλά διαβάστε το βιβλίο και τα ξαναλέμε γιατι έχω τη βεβειότητα ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα έχουν λυθει πολλά από αυτα . Για όλα δεν το νομιζω ...Η ανθρώπινη, κοινωνική και επαγγελματική μου εμπειρια λένε ότι αγγελικά πλασμένα όλα είναι μόνο στον Παράδεισο. Και...δεν ειμαι και απόλυτα βέβαιη! ΘΕ ΜΟΥ ΣΧΩΡΑ ΜΕ!!!!

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Αποκωδικοποίηση....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....