Σάββατο, 23 Μαΐου 2009

Και άλλα πολλά από τη Γ.Συνέλευση ΕΔΟΕΑΠ

Πλούσιος κατάλογος Ομιλητών

Παλιότερα υπήρχε μία αντίληψη ότι ο κατάλογος των ομιλητών ήταν κρυφός, έτσι μερικοί δημιουργούσαν φασαρία γιά να τονίσουν ότι μάλλον χειραγωγήθηκαν οι σειρές με τις οποίες εμφανίζονταν οι ομιλητές.
Ευτυχώς 0 Παναγιώτης Τσούτσιας και ο Αργύρης Δεμερτζής (απερχόμενοι Σύμβουλοι του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και νυν υποψήφιοι γιά το επόμενο ΔΣ) οργάνωσαν άριστα το θέμα ώστε να υπάρχει διαρκώς ηλεκτρονικός εμφανής κατάλογος ομιλητών και κάθε νέος ομιλητής εμφανίζονταν σε αυτόν το κατάλογο τον οποίο έβλεπαν διαρκώς όλοι οι μετέχοντας της ΓΣ.

Μερικά γιά τους υποψηφίους

Δυστυχώς κάθε φορά που έχουμε εκλογές μας δίνουν μία λίστα με υποψηφίους χωρίς να μας βάλουν και τα βιογραφικά τους αλλά και τις εργασίες που εκτέλεσαν με επιτυχία στις επαγγελματικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητές τους.
Έτσι έχουμε μικρή ευκαιρία να γνωρίζουμε ποιοί είναι αυτοί που θα ψηφίσουμε.
Γιά παράδειγμα στο υφιστάμενο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ λίγοι είναι αυτοί που γνωρίσαμε ότι έπραξαν έργο.

Αυτοί είναι οι δημοσιογράφοι

Παναγιώτης Τσούτσιας - Γενικός Γραμματέας
Ελένη Σπανοπούλου - Πρόεδρος ΤΥΠ
Αργύρης Δεμερτζής - μέλος ΔΣ και μέλος επιτροπής ΤΥΠ.

Επίσης βοήθησε σημαντικά η Αγαθή Κυρίτση της ΕΠΗΕΑ παρόλο που είναι και η ίδια εργαζόμενη και μητέρα.

Γιά τους παραπάνω που είναι και πάλι υποψήφιοι, έχουμε αρκετές μαρτυρίες και στοιχεία ότι έπραξαν άριστα και προσπάθησαν αφιερώνοντας το χρόνο τους γιά τη καλύτερη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ.
Βέβαια υπήρξαν και αρνητικά παραδείγματα υποψηφίων που μπήκαν μέσα στο ΔΣ χωρίς να έχουν διάθεση να βοηθήσουν.
Το χειρότερο είναι ότι βρέθηκαν σύμβουλοι που έκαναν κακό στον Οργανισμό είτε επειδή δεν διέθεσαν το χρόνο και την όρεξη που επιβάλετο σε αυτή τη θέση, είτε διότι υπέβαλαν αιτήσεις γιά να εισπάξουν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται(όπως έπραξε η Τζώρτζια Κοντράρου που χωρίς να το δικαιούται υπέβαλε αίτηση και έλαβε το ποσό των 20,000 ευρώ - τώρα βέβαια καλείται να τα επιστρέψει) .
Ένα ακόμα ατόπημα που διέπραξε η Τζώρτζια είναι ότι μιλώντας από το βήμα της ΓΣ, ζήτησε αξιοκρατία στη διανομή χρημάτων του ΕΔΟΕΑΠ ενώ η ίδια δεν το έπραξε.
Και φυσικά δεν το έπραξε όταν κατά τη διανομή του επιδόματος πυροπλήκτων συνηγόρησε σαν Σύμβουλος να πάρουν αναλογία του επιδόματος όσοι δεν ήταν εξ ολοκλήρου ιδιοκτήτες της περιουσίας που κάηκε ενώ η ίδια ζήτησε αυτό το επίδομα χωρίς να έχει καθόλου ποσοστό ιδιοκτησίας δεδομένου ότι η περιουσία που δήλωσε (ψευδώς) ότι κάηκε ανήκε στον σύζυγο.
Δηλαδή είχαμε το φαινόμενο να λάβει 30% αναλογία επιδόματος κάποιος ασφαλισμένος διότι του ανήκε μόνο το 30% της περιουσίας και αυτή η ίδια απαίτησε και έλαβε το 100% χωρίς να έχει καθόλου ποσοστό ιδιοκτησίας επί της (ψευδώς) καμένης περιουσίας.

θα πρέπει λοιπόν να μοιράσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις πληροφορίες μας έτσι ώστε να επιβραβευτούν αυτοί που παρείχαν έργο και αντίθετα να δείξουμε την έξοδο σε αυτούς που λειτούργησαν εις βάρος του Οργανισμού.

Σημαντικά Θέματα (κατά την άποψή μας)

Τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν
Αγγελιόσημο, επικουρική σύνταξη, διαρκή ανάδειξη των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ.
Επίσης εισροή μεγάλου αριθμού νέων ασφαλισμένων από ειδικότητες που δεν είναι μέσα στις αποδεκτές λίστες επαγγελμάτων της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ.
Επίσης συζητήθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να εισπράττει το 10% του αγγελισήμου και από ότι μας αναφέρθηκε αυτό θα γίνει μόνο στο ΤΣΠΕΑΘ και όχι στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ασήμαντα Θέματα (που έφαγαν άσκοπα χρόνο ομιλίας)

Υπήρξαν και εντελώς δευτερεύοντα θέματα - κυρίως προσωπικά θέματα ασφαλισμένων που "κλάφτηκαν" γιά να ζητήσουν κάποια περισσότερα χρήματα σε προσωπικές τους ιατρικές και άλλες περιπτώσεις.
Κατά κάποιο τρόπο προσπάθησαν αυτοί οι ασφαλισμένοι να πουν ότι το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ δεν προσπάθησε αρκετά να πετύχει αυτά που ήθελαν ή δεν τους έδωσε κάποια περισσότερα χρήματα.
Αυτά κύριοι δεν ευσταθούν, ο ΕΔΟΕΑΠ διαρκώς προσπαθεί και δίνει σε κάθε ασφαλισμένο όλα όσα δικαιούται και ακόμα περισσότερα.
Βέβαια κάθε χρόνο στις ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ εμφανίζονται αυτοί οι "κλαψιάριδες" ασφαλισμένοι που έχουν την απαίτηση να λάβουν όλο και περισσότερα χρήματα από αυτά που πραγματικά δικαιούνται.

Ομιλητές με χάρισμα λόγου

Μερικοί Ομιλητές έχουν το χάρισμα του λόγου. Είναι πολύ καλοί ρήτορες και χαίρεσαι να τους ακούς.

Ομιλητές που χρειάζονται μαθήματα ομιλίας

'Αλλοι πάλι ομιλητές, ανέβηκαν στο βήμα όπου αφού κεκέδισαν, άφησαν μεγάλα κενά χρόνου προσπαθώντας να σκεφτούν πως θα διατυπώσουν αυτά που ήθελαν και τέλος κατέβηκαν αφήνοντάς μας πολλά κενά.
Εσείς κύριοι που έχετε αυτό το πρόβλημα γιατί δεν κάνετε μερικές πρόβες σπίτι σας;
Γράψτε το λόγο σας στο κασετόφωνο και ακούστε τον γιά να δείτε πόσο μεγάλο πρόβλημα ομιλίας διαθέτετε. Τουλάχιστον κάντε μία προσπάθεια να οργανώσετε τη σκέψη σας, καταγράψτε την σε χαρτί και κάντε μερικές πρόβες πριν ανέβετε στο βήμα να μιλήσετε.

Λυπηρή η άγνοια θεμάτων ΕΔΟΕΑΠ

Με αυτά που είπαν οι ομιλητές, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία μεγάλη άγνοια των θεμάτων με τα οποία ασχολείται ο ΕΔΟΕΑΠ, και βέβαια πολύ λίγες ήταν οι αξιόλογες προτάσεις (π.χ. ελάττωση των δαπανών, καλύτερος χειρισμός των οικονομικών, έλεγχος του αγγελιοσήμου, κλπ κλπ).

Σχετικά με Ιατρούς ΕΔΟΕΑΠ

Υπήρξαν ασφαλισμένοι που δήλωσαν δυσαρεστημένοι από το ιατρικό προσωπικό του ΕΔΟΕΑΠ.
Δυστυχώς αυτοί που είναι ευχαριστημένοι (και είναι αρκετοί αυτοί) δεν σκέφτηκαν να μιλήσουν.
Εδώ γίνεται κατά την άποψή μας ένα λάθος - Δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε το βιβλιαράκι με τους εξωτερικούς συνεργαζόμενους ιατρούς.
Επίσης στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού είδαμε μία αρκετά αναλυτική και ενημερωμένη λίστα με τους εξωτερικά συνεργαζόμενους ιατρούς.
Βέβαια από ότι διαπιστώσαμε αυτή η λίστα χρειάζεται λίγη δουλειά - δεν είναι ακόμα όσο θα έπρεπε χρηστική.

Επίσης θα πρέπει να μπορεί ο ασφαλισμένος να έχει μία τακτική επικοινωνία με τον ιατρό του χωρίς να αισθάνεται ότι τον ενοχλεί.
Δηλαδή πρέπει οι γιατροί να γίνουν πιό φιλικοί και όχι τόσο απόμακροί όσο είναι σήμερα.
Αλλά και αυτό χρειάζεται εκπαίδευση και δυστυχώς το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ δεν την έχει προσφέρει αυτή την εκπαίδευση στους ιατρούς του.


Ηλεκτρονικό Ραντεβού - Χρόνοι εξυπηρέτησης ασφαλισμένων

Θα πρέπει να γινει προσπάθεια αυτό το ηλεκτρονικό ραντεβού να εμφανιστεί στο ίντερνετ.
Ισως όχι τα "προσωπικά δεδομένα" π.χ. τα ονόματα των ασφαλισμένων που έχουν ήδη ιατρικό ραντεβού αλλά οι κλεισμένες και οι ελεύθερες ώρες των ιατρών - ώστε κάποιος να μπορεί να δει τουλάχιστον τους πιθανούς χρόνους όπου μπορεί να επισκεφτεί τους γιατρούς που χρειάζεται.

Αγγελιόσημο

Σαφώς δεν μας έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες γιά τη πορεία του Αγγελιοσήμου - όμως μας είπαν ότι δυστυχώς οι εισπράξεις δεν πάνε καλά - ούτε το 60% του πόρου δεν είναι δυνατό με τις υφιστάμενες υπηρεσίες να εισπραχθεί.
Εάν είναι έτσι, αυτό λέγεται 40% αποτυχία - είναι πολύ μεγάλη ζημιά.
Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία διαρκής καθυστέρηση στον ελεγκτικό μηχανισμό που ελέγχει τον πόρο του αγγελιοσήμου.
Μάλλον δεν ασχολούνται οι Διοικήσεις όσο θα έπρεπε - τον έχουν αφήσει στη τύχη του.
Καλά θα κάνει η επόμενη Διοίκηση του Οργανισμού να μας δείξει ένα ιστόγραμμα που θα δείχνει μία διαρκή αύξηση των εισπράξεων σε σχέση με τα μη εισπραχθέντα.
Αυτό ακόμα δεν το είδαμε σε καμμία ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ.

Επικουρικές Συντάξεις

Ο Πάνος Σόμπολος είπε ότι δεν έχει γνώσεις εάν θα "παγώσουν" ή όχι οι επικουρικές συντάξεις.
Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΔΟΕΑΠ χορηγεί μεγάλες επικουρικές συντάξεις και καλό θα είναι και εκεί να γίνει μία σχετική ¨οικονομία¨ και να μην προσπαθεί η κάθε Διοίκηση να δώσει και άλλα ¨δωράκια" με διάφορες δικαιολογίες του είδους "αυτή τη χρονιά θα δώσουμε ένα επί πλέον ποσό στους παλιότερους συνταξιούχους" και " την άλλη χρονιά θα δώσουμε ένα επί πλέον ποσό στους νεότερους συνταξιούχους".

Οργανωτική δομή

Τα τελευταία 2 χρόνια οργανώθηκε πολύ καλύτερα από ποτέ το σχήμα των υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ.
Δημιουργήθηκε αυτό το ΓΕΑ που διαπιστώσαμε ότι προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και το ΤΥΠ πλέον κυκλοφορεί διαρκώς αυτά τα πολύπτυχα με αναλυτικές πληροφορίες γιά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων.
Κακώς αυτός ο "κλαψιάρης" υποψήφιος της ΕΠΗΕΑ ανέφερε ότι δεν διατίθεται πλεον το βιβλιαράκι που παλιότερα έδειχνε αυτά τα δικαιώματα και αυτές τις υποχρεώσεις.

Συμπέρασμα:

Οι μέτοχοι - μέλοι του ΕΔΟΕΑΠ (μέλη ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ), θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί είναι ο ΕΔΟΕΑΠ.
Δεν είναι κάποιος άλλος αυτός που διοικεί, οργανώνει, σκέφτεται, πράττει και αυτοί είναι απλοί θεατές χωρίς άποψη και θάρρος της γνώμης.
Είναι υποχρεωμένοι να έχουν διαρκώς αντίληψη γιά τα τεκτενόμενα εντός και γύρω από τον ΕΔΟΕΑΠ, να επεμβαίνουν (εννοούμε καλοπροαίρετα) και να έχουν θάρρος να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους.
Γιά κάθε χρόνο που περνάει, διαπιστώνουμε ότι βελτιώνεται διαρκώς η επικοινωνία των μελών ΔΣ με τους ασφαλισμένους και έτσι τα θέματα που ενδιαφέρουν είναι όλο και καλύτερα διατυπωμένα με αποτέλεσμα (ευτυχώς) να αναδεικνύονται με όλο και καλύτερο τρόπο.
Από την άλλη πλευρά θα υπάρχουν διαρκώς (ευτυχώς λίγοι) ασφαλισμένοι που θα ήθελαν κάτι άλλο αλλά δεν μπορούν να το διατυπώσουν σωστά και οι άλλοι που νομίζουν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι σαν το ΙΚΑ.
Αυτοί οι τελευταίοι ζουν δυστυχώς στη καρακοσμάρα τους και δεν έχουν περιθώρια γιατριάς.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Σπυριδούλα,

Όσον αφορά το σχόλιό σου για τη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, ποιοι δούλεψαν, ποιοι όχι, αναφέρεσαι σε ορισμένα ονόματα υποψηφίων μόνο για την Αθήνα. Θα ήθελα όμως να σας επισημάνω ότι στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κλέαρχος Τσαουσίδης από την ΕΣΗΕΜΘ και ο κ. Σίμος Καταϊφτσής από την ΕΠΗΕΘ. Ασφαλώς εσείς αναφερθήκατε στο έργο που παρουσίασαν οι συνάδελφοι των Αθηνών. Εάν βρισκόσασταν στα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ της Θεσσαλονίκης θα βλέπατε την καθημερινή παρουσία των εκπροσώπων και το έργο το οποίο πραγματοποιήσανε (στο οποίο επιγραμματικά αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Ν. Κιάος). Εγώ θα σας τα επαναλάβω πάλι επιγραμματικά:
1. Λειτουργία του Ταμείου και τις απογευματινές ώρες
2. Πρώτο τεστ προσχολικής ετοιμότητος
3. Πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής
4. Δημιουργία οφθαλμιατρείου
5. Πρόταση για τις μονογονεϊκές οικογένειες
6. Σύναψη συμβάσεων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια "Α. Λουκάς", "Γέννεσις" και "Γενική Κλινική".
7. Δημιουργία φυσικοθεραπευτηρίου και πολλά άλλα...

Αλλά στο ΔΣ πιστεύω ότι δουλευουμε συλλογικά. Συνεπώς συλλογικά εισπράττουμε την επιτυχία και συλλογικά εισπράττουμε την αποτυχία.

Με εκτίμηση
Σίμος Καταϊφτσής, απερχόμενο μέλος του ΔΣ και υποψήφιος για το νέο

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Καταϊφτσή,
αυτό που αναφέρετε γιά τη συλλογικότητα το έχετε αναφέρει και σε προηγούμενη Γενική Συνέλευση - σας τιμά αλλά δυστυχώς είστε από τους λίγους που το αναφέρουν και το βλέπουν έτσι το αντικείμενο.
Εχουμε δεί άλλους Σύμβουλους που ζουν στη νιρβάνα τους και εμπρος στον μαγικό "ψεύτικο" καθρέπτη τους.
Θα θέλαμε λοιπόν να εκλέγονται αυτοί οι σύμβουλοι που ασχολούνται με ανιδιοτέλεια γιά το καλό όλων - ανεξάρτητα επιτυχίας ή αποτυχίας.