Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

Προϋπολογισμός

Μαθαίνουμε ότι αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του ταμείου μας γιά το 2010.
Ελπίζουμε αυτός να είναι διαφανής, λιτός αλλά και δίκαιος - όσο και εάν μερικά σημεία του δεν θα είναι αρεστά σε μερικούς εξ ημών και υμών.
Μερικά οικονομικά στοιχεία που θα πρέπει να μειωθούν είναι:
  • Οι επικουρήσεις - από 17 επικουρήσεις που δίδονται στους συνταξιούχους κάθε έτος, ας κατέβουν στις 14 όπως είναι σε όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μαθαίνουμε ότι κάθε μία από αυτές τις 17 επικουρήσεις ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ !!!
  • Τα διάφορα επιδόματα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν και ορισμένα από αυτά να περικοπούν.
  • Οι δαπάνες υγείας μπορεί κάλλιστα να μειωθούν εφόσον βέβαια οριστούν "σκληρά" μέτρα ελέγχου από το ΔΣ.
  • Τα λειτουργικά κόστη των κτηρίων που διατηρεί ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει άμεσα να περισταλλούν δραστικά. Και στην Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Αλήθεια η λειτουργία φυσικοθεραπευτήριου στη συμπρωτεύουσα πέτυχε τη προσδοκούμενη εξοικονόμηση που θα έπρεπε;
Από ότι μαθαίνουμε, γιά μερικές κατηγορίες δαπανών είναι πιθανό να ξοδεύονται ανεξέλεγκτα ποσά και σε αυτό θεωρούνται συνυπεύθυνοι και οι εκάστοτε Διοικήσεις αλλά και οι υπάλληλοι του ταμείου. Οι υπάλληλοι ευθύνονται όταν επιδεικνύουν αδιαφορία στα τεκτενόμενα, αναλγησία ή όταν προσπαθούν να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη μέσα από την εργασία τους.
Η προσδοκία μας είναι αυτός ο προϋπολογισμός να είναι διαφανής και κατά το δυνατόν αναρτημένος στο διαδίκτυο ώστε να μπορεί ο κάθε ένας να βγάλει τα δικά του θετικά ή έστω αρνητικά συμπεράσματα.
Ισως φέτος είναι η πρώτη φορά που ένα ΔΣ (του ΕΔΟΕΑΠ) δείχνει να έχει τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα να έχει επιτυχία θέτοντας καθοριστικούς περιορισμούς στις διάφορες δαπάνες του ταμείου.
Διότι παλιότερα μερικά από τα παλιότερα ΔΣ έμειναν στην ιστορία σαν μία καλή παρέα από γεροντάκια και επί διοίκησής τους από ότι ίσως θα θυμάστε, το ταμείο οδηγείτο από "αυτόματο πιλότο".
Εσείς τι θα θέλατε να προτείνετε σε αυτόν το προϋπολογισμό; Γράψτε τη γνώμη σας.

1 σχόλιο:

ένας συνταξιούχος είπε...

Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τον "συμμετοχικό Προϋπολογισμό" του δήμαρχου Πειραιά (Π.Φασούλα).
Αυτός στην ιστοσελίδα του http://openbudget.gr/peiraias
καλεί τους πολίτες να καταθέσουν ιδέες τους γιά καλύτερη και δικαιότερη κατάρτιση του προϋπολογισμού του δήμου Πειραιά.
Ισως και οι δικοί σας αναγνώστε να έχουν καλές ιδέες γιά σωστή περιστολή των εξόδων του ταμείου.