Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Less is More -Το λιγότερο είναι καλύτερο !

Λιγότερες ιατρικές υπηρεσίες μεταφράζονται ως καλύτερη υγεία για τους πολίτες. Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερη χρήση γίνεται των υπηρεσιών υγείας τόσο χειρότερη είναι η πορεία των ασθενών.
Αντε να το αποδείξετε αυτό σε μερικές περιπτώσεις ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ.
Βέβαια στα παλιότερα χρόνια τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Μιλάμε γιά τότε που έφερναν στις ιατρικές υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ τις φιλιπινέζες τους.
Γιά τους περισσότερο "ψαγμένους" υπάρχει το περιοδικό "Archives of Internal Medicine" που εκδίδεται από τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και που έχει ιδιαίτερη στήλη με ονομασία "Less is More".
Σε αυτή τη στήλη παρουσιάζει άρθρα όπου θα ανακοινώνονται καταστάσεις κατά τις οποίες η κατάχρηση ιατρικών θεραπειών μπορούν να καταλήξουν σε βλάβη και όπου μικρότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία.
Κλείνουμε με μερικά παραδείγματα όπου σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν προσφέρουν όφελος στους ασθενείς αλλά αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης:

«...ορμονική υποκατάσταση στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, αρθροσκοπήσεις και χειρουργικοί καθαρισμοί σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, χρήση αντικαταθλιπτικών σε ήπιας και μέτριας μορφής καταθλίψεις, η χρήση μαστογραφίας σε νεαρές γυναίκες και οι σοβαρές παρενέργειες από φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση της έκκρισης οξέων του στομάχου.»

1 σχόλιο:

Άνεργοι Δημοσιογράφοι είπε...

...και καθολου παροχές ακόμα καλύτερα... γι αυτό βάλτε όλοι μαζί ένα χέρι να μας θάψετε ώστε να κρατήσετε υγιές το ταμείο...

Αααα ρε γ@#$ και βούρδουλα που θέλετε