Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

ο ΕΔΟΕΑΠ εκπαιδεύεται στο outsourcing !!!

Εισαγωγικά σας ενημερώνουμε ότι ο όρος (outsourcing) σημαίνει την ανάθεση υπηρεσιών και εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Τέτοιοι μπορεί να είναι εξωτερικοί φύλακες (αντί των εσωτερικών / δηλαδή αυτών που υπάγονται στην μισθοδοσία του ΕΔΟΕΑΠ) ή μπορεί να είναι εξωτερικοί ιατροί (παράλληλα με τους εσωτερικούς που πάλι διαθέτει σε ημερήσια βάση η υφιστάμενη λειτουργική δομή του Οργανισμού).
Επίσης μπορεί να είναι ολόκληρα τμήματα ή τομείς π.χ. το Λογιστήριο να τηρείται εξωτερικά, το τμήμα αγγελιοσήμου να λειτουργεί outsourcing,  η Διοίκηση επίσης να έχει ανατεθεί σε εξωτερικές εταιρείες (μη γελάτε - ήδη το έχει εφαρμόσει το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν - μάλιστα ανέθεσε τη διοίκησή του σε ανταγωνιστές του).
Εχω γνωστούς σε τέτοια εταιρεία που εξειδικεύεται σε υπηρεσίες outsourcing γιά λογαριασμό άλλων εταιρειών και οργανισμών. Αυτοί λοιπόν οι γνωστοί μου λένε ότι στις υπηρεσίες που προσφέρουν είναι αποδεκτό (γιά αυτούς) να κάνουν λάθη της τάξεως των 20% - π.χ. καταχωρούν λογιστικές εγγραφές γιά λογαριασμό άλλων εταιρειών με αποδεκτό ποσοστό λαθών που μπορεί να ανέλθει και έως το 20% (!!!). Αυτοί οι γνωστοί απασχολούν νέα παιδιά που δεν έχουν ή έχουν πολύ μικρή εμπειρία με αποτέλεσμα να κάνουν πολλά λάθη.
Κάποιοι παλιότεροι υπάλληλοι του ΕΔΟΕΑΠ μας ανέφεραν ότι περίπου πριν 14 χρόνια είχε ήδη δοθεί σε μορφή outsourcing η μισθοδοσία των συνταξιούχων - δηλαδή οι καταβολές / πληρωμές των μηνιαίων επικουρήσεων.
Συγκεκριμένα αυτή η υπηρεσία outsourcing είχε δοθεί (από ότι μας αναφέρθηκε) στην ΕθνοData - που είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.
Τότε και γιά μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε εξειδικευμένη υπάλληλος του ΕΔΟΕΑΠ που μιλούσε τηλεφωνικά με τους υπαλλήλους της ΕθνοData και τους έδινε κάθε μήνα τις μισθοδοτικές μεταβολές των συνταξιούχων (ποιοί νέοι εισήλθαν στο καθεστώς επικούρησης, ποιοί διέκοψαν, σε ποιούς άλλαξε κάποια παράμετρος, κλπ κλπ).
Το κόστος αυτής της υπηρεσίας ήταν 500 δραχμές ανά συνταξιούχο (μιλάμε γιά το 1996).
Δηλαδή γιά τους 1500 συνταξιούχους ο ΕΔΟΕΑΠ πλήρωνε 500 Χ 1500 = 750 000 δρχ σε μηνιαία βάση - δηλαδή σημερινά περίπου 2200 ευρώ.
Βέβαια 14 χρόνια μετά το ποσο που θα πλήρωνε σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ στην ΕθνοData θα πρέπει να είχε αναπροσαρμοστεί - υπολογίζουμε περίπου στο 3πλάσιο - δηλαδή ΄σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ εάν είχε συνεχίσει αυτό το "outsourcing" θα πλήρωνε περίπου 6600 ευρώ.
Εάν υποθέσουμε ότι παράλληλα με το outsourcing θα έπρεπε να έχει και τη κοπέλα που θα λειτουργούσε σαν ενδιάμεσος μεταξύ ΕΔΟΕΑΠ - ΕθνοData - τότε πρέπει να συμπεράνουμε ότι θα έπρεπε να συνεχίσει να πληρώνει και τη κοπέλα - διότι προφανώς πρέπει να παραμένει και εντός ΕΔΟΕΑΠ κάποιος αρμόδιος που θα γνωρίζει και θα συνεχίσει να τηρεί ιστορικό αρχείο όλων των μεταβολών που μηνιαία στέλνει στην ΕθνοData.
Παρακαλώ διορθώστε με εάν κάνω λάθος - σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ γλυτώνει περίπου 6600 ευρώ διότι δεν χρειάζεται πλέον να στέλνει τις μηνιαίες μεταβολές των επικουρήσεων στην εταιρεία outsourcing - δεδομένου ότι αυτές τις εργασίες τις πήρε  πλέον και τις διεκπεραιώνει εσωτερικά. Εάν μάλιστα υποθέσουμε ότι η κοπέλα απασχολείται λιγότερο από μία εβδομάδα κάθε μήνα γιά όλες τις επί μέρους εργασίες που αφορούν επικουρήσεις, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το outourcing σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να στοιχίσει κατά πολύ ακριβότερα από ότι εάν υλοποιηθεί η εργασία εντός του Οργανισμού.
Μάλιστα άλλοι υπάλληλοι μας ανέφεραν ότι είχαν αντιληφθεί ότι προηγούμενες διοικήσεις έδιναν εργασίες σε μορφή outsourcing διότι υπήρχε μία διαρκής δισπιστία ως προς την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών τμημάτων του οργανισμού - δηλαδή από μία άποψη δεν μπορούσαν να πείσουν τα εσωτερικά τμήματα ότι θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν επικερδώς τις υπηρεσίες που τους ανέθεταν με αποτέλεσμα οι Διοικήσεις να καταφεύγουν σε εξωτερικές συνεργάτιδες εταιρείες. Μία άλλη όχι τόσο σωστή άποψη βέβαια είναι ότι οι υπηρεσίες outsourcing ενδεχόμενα δίνονταν έξω γιά λόγους σκοπιμότητας.
Παρακαλώ γιά τα σχόλιά σας εάν και εσείς συμφωνείτε ότι κάποιες στιγμές το outsourcing δεν γλυτώνει χρήματα - αντίθετα ξοδεύει πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με το εάν αυτή η εργασία διενεργείται εσωτερικά εντός του ΕΔΟΕΑΠ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι μερικές φορές το outsourcing είναι πιό ακριβό - δεδομένου ότι στις περιπτώσεις που δίνουμε δουλειά έξω (σε εταιρείες outsourcing) χρειάζεται να πληρώνουμε και τα κόστη γραμματειακής υποστήριξης, τα τηλέφωνα, τα ηλεκτρικά και μέρος των λοιπών δαπανών της εταιρείας που προσφέρει αυτό το outsourcing.
Ειδικά στις περιπτώσεις που το outsourcing γίνεται εσκεμμένα - έχω δει να αυξάνεται το κόστος εργασίας κατά 2000% και βάλε - αλλά ας μην πούμε παραδείγματα - μπορεί και να εκτεθούμε - δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΔΟΕΑΠ-ΕΠΗΕΑ
Τυχαίο δε νομίζω1
Ξέρουμε όλοι αυτούς που θέλουν να μην υπάρξει απαρτία στις πιο πάνω συνελεύσεις, αλλά σύντομα θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει!!!

Ανώνυμος είπε...

να φυγουν ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ.....