Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Κίνδυνος βιωσιμότητας για τον ΕΔΟΕΑΠ

Στο κόκκινο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων των ΜΜΕ, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης των εσόδων από το αγγελιόσημο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συζητείται η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να ενημερωθούν για την πραγματική κατάσταση του οργανισμού, καθώς και για τη μελέτη βιωσιμότητας. Η πρόταση αυτή γίνεται, επειδή αντιδρούν οι ασφαλισμένοι στις νέες περικοπές παροχών.
Βέβαια η δική μας ερώτηση (θεωρητική πάντα - χωρίς απαραίτητα να υπάρχει απάντηση) είναι η εξής:
Αραγε ενδιαφέρονται οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ γιά τη βιωσιμότητα του ταμείου τους;
ή εφαρμόζουν αυτό το ρητό που το βλέπουμε και το διαπιστώνουμε καθημερινά σε όλες τις διαστάσεις της κοινωνίας μας:
Κόψτε χρήματα από αλλου όχι τα δικά μας. Οι συνταξιούχοι θα λένε "κόψτε χρήματα από τις παροχές των ενεργών ασφαλισμένων", ενώ οι ενεργοί ασφαλισμένοι θα λένε "κόψτε χρήματα από τους συνταξιούχους". Οπερ εγένετο "φαύλος κύκλος" (dead loop αγγλιστί).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας κόψουν απο τους συνταξιούχους που έτσι κι αλλιώς ζημιά είναι για το ταμείο. Ετσι κι αλλιώς θα πεθάνουν κάποια στιγμή σήμερα αυριο οπότε ας κοιτάξουμε τους ζωντανούς και ας ευχηθούμε καλη ψυχή στους αναχωρούντες.

Ανώνυμος είπε...

Η άποψή μου είναι ότι γίνονται λιγοστές ενέργειες προς όφελος του ΕΔΟΕΑΠ σε σχέση με αυτές που θα μπορούσαν να είχαν γίνει.
Διαπιστώνεται ότι σήμερα και σε τέτοια περίοδο λιτότητας και κρίσης, δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός οικονομικός παράγοντας στον ΕΔΟΕΑΠ που να γνωρίζει από "κόψιμο" δαπανών, ενίσχυση των πραγματικά πασχόντων, γρήγορες και δραστικές μεθόδους αύξησης των εσόδων του Οργανισμού.
Ακόμα δυστυχώς ακούμε γιά μεγάλους μισθούς υπαλλήλων, δυνανάλογες παροχές προς ασφαλισμένους (σε σχέση με αυτά που πληρώνουν), απίθανα υψηλές παροχές και επικουρικές συντάξεις προς συνταξιούχους - αναλογικά πάλι με αυτά που όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν με τις εισφορές τους στον ΕΔΟΕΑΠ.
Σίγουρα γιά αυτό φταίει ότι η πλειοψηφία των εκάστοτε συμβούλων είχαν 2 ιδιαιτερότητες α) ήταν συνταξιούχοι και β) ήταν άσχετοι με διοίκηση και οικονομικά με αποτέλεσμα να αυξήσουν υπέρμετρα τις απολαβές των συν - συνταξιούχων χωρίς να λάβουν καθόλου υπόψην τους τις δύσκολες οικονομικές στιγμές στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι γιά το μόνο γιά το οποίο φρόντισαν είναι να παρέχουν διαρκώς υπερμεγέθη "δωράκια" στους λοιπούς συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Υπερμεγέθη τα κρίνουμε αναλογικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωναν αυτοί οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι όλα τα χρόνια που ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.