Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Γεν.Συνέλευση ΟΑΤΥΕ

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η τακτική Γ.Σ. της ΟΑΤΥΕ - δηλαδή της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Ελλάδας.
Αυτή ο Ομοσπονδία σήμερα αποτελείται από 4 ταμεία Υγείας (Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Ελλάδος, Αγροτικής Τράπεζας και ΕΔΟΕΑΠ).
Αφουγκραζόμαστε ότι μπορεί αυτή η Ομοσπονδία να κάνει καλή δουλειά - προς το παρόν όμως δεν την έχουμε δει.
Ισως να φταίει το γεγονός ότι αυτά τα ταμεία ακόμα δεν μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια υπηρεσιών - τουλάχιστον γιά τον ΕΔΟΕΑΠ αυτό δεν επιτρέπεται από το καταστατικό του.
Δηλαδή ενώ η κεντρική ιδέα αυτών των ταμείων είναι να ανταλλάσσουν ιατρικές υπηρεσίες μεταξύ τους με στόχο την μείωση των δαπανών τους, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό.
Διαβάσαμε το κείμενο που διανεμήθηκε σε αυτή τη ΓΣ και αυτό που κυρίως καταλάβαμε από τις δράσεις της Ομοσπονδίας είναι ότι προσπαθεί αυτή η Ομοσπονδία να διαδώσει (αυτό κάτι μου θυμίζει από τεχνικές μάρκετινγκ και τεχνικές επικοινωνίας) τις ιδέες εθελοντισμού, κοινωνικής προσφοράς, κλπ κλπ.
Δεν ακούσαμε όμως δράσεις που να έχουν προσδώσει δυναμικά αλλά και θετικά αποτελέσματα τουλάχιστον στα οικονομικά της Ομοσπονδίας και γιατί όχι και στα οικονομικά του κάθε επί μέρους ταμείου που ελέγχει αυτή την Ομοσπονδία.
Ακούσαμε και ένα καλό και απαραίτητο - ότι δηλαδή θα ζητηθεί από ορκωτούς λογιστές ο έλεγχος των δαπανών της Ομοσπονδίας. Αυτός ο έλεγχος θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξάλειψη δαπανών που γίνονται χωρίς παραστατικά.
Και μιάς και μιλάμε γιά ύπαρξη δαπανών χωρίς παραστατικά (αυτά δηλαδή που λέμε "μαύρα) - πρέπει κάποτε να συμφωνήσουμε ότι αυτά τα "μαύρα" είναι που έφτασαν την Ελλάδα εδώ που είναι σήμερα.
Λίγο¨"μαύρα" εσείς, λίγα "μαύρα" εμείς - είναι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα - δηλαδή θέλουμε οι άλλοι να διορθωθούν όχι όμως εμείς.
Γιά να κλείσουμε πρέπει να σας πούμε ότι η λέξη "μουτουαλισμός" μας ήταν μία άγνωστη λέξη.
Επειδή ίσως και εσείς δεν την γνωρίζετε, κάναμε ένα μικρό ρεπορτάζ και βρήκαμε ότι:
Η αμοιβαιότητα (μουτουαλισμός) είναι μία οικονομική θεωρία η οποία πρωτοδιατυπώθηκε από τον Πιερ-Ζοζέφ Προυντόν, τον αποκαλούμενο και «πατέρα της αναρχίας», η οποία αντιτίθεται στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι ένα σύστημα ισότιμης παραγωγής και ανταλλαγής, όπου οι άνθρωποι (κοινότητες, κολεκτίβες) συναλλάσσονται μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας τον παραγόμενο πλούτο έντιμα και χωρίς κέρδος. Άρα η κοινωνική αλληλεξάρτηση είναι τόσο δυνατή, ευεργετική και ορθή ώστε κανένας κυβερνητικός μηχανισμός δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παρούσα αρμονία της κοινωνίας. Οι αναρχικοί ανέκαθεν θαύμαζαν την αμοιβαιότητα που παρατηρείται και αναπτύσσεται στις μικρές κοινότητες

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι, όντως διαφαίνεται ότι αυτή η ομοσπονδία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ενοποιημένες δραστηριότητες και ενέργειες των αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων Ελλάδος.
Χρειάζεται όμως πολύ περισσότερη δουλειά γιά να φανούν τα θετικά αποτελέσματα αυτής της ομοσπονδίας.
Ειδικά ο αντιπρόεδρος που ανάγγειλε ότι σύντομα θα βρίσκεται εκτός Ομοσπονδίας λόγω συνταξιοδότησής του, σίγουρα έδειξε ότι το κεφάλι του ψαριού δεν έχει πολύ κέφι γιά αυτή τη δουλειά.
Τι σημαίνει κύριε αντιπρόεδρε ότι συνταξιοδοτείστε;
Δηλαδή παύετε να είστε συνδικαλιστής;
Καλό ανέκδοτο και αυτό.
Δικαίως κάποιοι "στραβομουτσούνιασαν" όταν τον άκουσαν.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, εγώ ήθελα να σταθώ σε άλλο σημείο του κειμένου σου όπου μιλάς γιά "μαύρα".
Δεν ξέρω εάν όντως υπάρχουν τέτοιου είδους αδικαιολόγητα παραστατικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εφόσον υπάρχουν, η ζημιά θα φανεί πολλά χρόνια μετά όταν οι τωρινοί σύμβουλοι θα έχουν αποχωρήσει και οι επόμενοι σύμβουλοι θα τρέχουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.