Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Σιωπή πληροφόρησης από την Ισλανδία. Γιατί;

Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει λογοκρισία σήμερα, ας μου πει πώς, ενώ έγινε γνωστό τι συνέβη στην Αίγυπτο, δεν γράφτηκε ποτέ τι συμβαίνει στην Ισλανδία:
Στην Ισλανδία ο λαός κατάφερε να παραιτηθεί η κυβέρνηση, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες, αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του συντάγματος.
Και όλο αυτό με ειρηνικές διαδικασίες. Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που μας οδήγησε στην παρούσα κρίση.
Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι' αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια;
Τι θα γινόταν αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν παράδειγμα;
Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία:
2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο. Η χώρα είναι σε πτώχευση.
2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο.
2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο.
Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει οτι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία.
Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα και σαρώνει το ΟΧΙ στην πληρωμή με 93% των ψήφων.
H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών. Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.
Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι.
Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.
Το σώμα αρχίζει την εργασία του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια magna carta λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.
Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης: Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες.
Μίλησαν για όλ' αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ? Φυσικά ΟΧΙ!
Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας σ' όλον τον κόσμο.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ !!!!!!!!!!!!!!!!
ΔΙΑΔΩΣΤΕ TΟ ……, ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
Για τους δύσπιστους (και καλά κάνετε!) Άρθρο στη Αγγλική Guardian τον Ιούνιο
http://www.guardian.co.uk/world/2011/jun/09/iceland-crowdsourcing-consti...
Άρθρο στην Wikipedia με όλο το ιστορικό
http://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%932011_Icelandic_financial_crisis
Το site της Ισλανδίας μέσω του οποίου έγινε το crowdsourcing και φτιάχτηκε το νέο σύνταγμα της χώρας
http://stjornlagarad.is/

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου φίλε πρέπει και στην χώρα μας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Ας συμβάλουμε όλοι σε αυτό.
Εσύ τι μπορείς να κάνεις?
Ξεκίνα τώρα.
Εφόσον διαπιστώνεις κάποια παρανομία για φοροδιαφυγή κατηγγελέ την στο τηλέφωνο 11012.
Η μη έκδοση αποδείξεων,οι μαύρες αμοιβές,οι μίζες κτλ. μας έφεραν εδώ.Φτάνει πια!

Ανώνυμος είπε...

Σας πήρε τη γυναίκα ο τύπος με την Πόρσε; Καταγγελία για φοροδιαφυγή
και άστον να τα βγάλει πέρα. Κάτι θα έχει κλέψει, δεν μπορεί!

Ανώνυμος είπε...

Καταγγελία!Αυτή θα είναι η καθημερινότητα στην Ελλάδα εφ'εξής και σε όποιον αρέσει..Σήμερα παρουσίασε τη νεοσύστατη Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή.Η νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ θα πραγματοποιεί άμεσους ελέγχους και θα συντάσσει δικογραφίες σε βάρος των φοροφυγάδων ή άλλων παρανομούντων. Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας θα είναι στοχευμένοι. Δεν θα υπάρχουν τυχαίοι ή δειγματοληπτικοί έλεγχοι όπως πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ ή άλλες οικονομικές υπηρεσίες. Θα πραγματοποιούνται έρευνες μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες πολιτών ή και ύστερα από παραγγελίες δικαστικών αρχών. Πολλοί από τους παρανομούντες θα οδηγούνται στο Αυτόφωρο».Επιπλέον στο e-mail ccu@cybercrimeunit.gov.gr θα συγκεντρώνονται καταγγελίες πολιτών για υποθέσεις απατών και παιδικής πορνογραφίας κι άλλων στο διαδίκτυο που θα χειρίζεται η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος .Στη νεοσύστατη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ θα υπηρετούν περίπου 200 αστυνομικοί, γενικών κι ειδικών καθηκόντων.Το θέμα είναι τι θα κάνουν αν ξεκινήσουν οι πολίτες να καταγγέλουν βουλευτές και υπουργούς. Θα τους ελέγχουν; Γιατί ξέρουμε κάποιους με σκάφη και βίλες και λέμε να εγκαινιάσουμε την καινούρια υπηρεσία...defencenet.gr

Ανώνυμος είπε...

Εάν έχεις συγγραφικό ίστρο, προσπάθησε να αναπτύξεις τα προβλήματα που τυχόν βλέπεις μέσα και γύρω από τον ΕΔΟΕΑΠ μιάς και αυτός είναι το κύριο δεδομένο αυτής της ιστοσελίδας.
Γιά παράδειγμα προσπάθησε να δώσεις καίριες τοποθετήσεις επάνω στα θέματα που αφορούν τον ΕΔΟΕΑΠ ακόμα και εάν νομίζεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα έλθεις σε ρήξη με το σύστημα.
Σε διαφορετική περίπτωση (που φοβάσαι να πεις πράγματα που θα επιφέρουν ρήξη συστήματος) αυτό θα παραμένει πάντα προβληματικό και σίγουρο ότι αυτά που κάνει δεν τα στιγματίζει κανείς - οπότε θα τα κάνει ακόμα χειρότερα.