Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Οι Αθλιοι


Όταν ο Βίκτωρ Ουγκώ διέμενε στις Βρυξέλλες, επισκεπτόταν την περιοχή του Βατερλό ξημερώματα, γιατί ήθελε να φαντάζεται στο ομιχλώδες τοπίο, την εξέλιξη της ομώνυμης μάχης, που οδήγησε στην κατάρρευση του Ναπολέοντα.
Αν ζούσε ο Γάλλος συγγραφέας σήμερα, θα επισκεπτόταν την Ελλάδα στις αρχές του 2012, για να γράψει τη συνέχεια των «Αθλίων» του. Θα παρακολουθούσε λοιπόν σε 24ώρη βάση τoν «πόλεμο των Αθηνών», με αντιπάλους πολιτικούς, που οδήγησαν σε μια περιπέτεια με μεγάλο κόστος, εξαθλιωμένους εν πολλοίς ψηφοφόρους.
Το κόστος του εγχειρήματος των πρόωρων εκλογών ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν, το κόστος αυτό σε όρους μη απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ κατά την πρόσφατη διμηνία, ανέρχεται σε 1 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο βέβαια ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος της απόκλισης των εσόδων του προϋπολογισμού κατά το τελευταίο τρίμηνο.
......
Και όλα αυτά γιατί; Γιατί απλούστατα ένα υπουργικό συμβούλιο, όταν κλήθηκε μετά το 2009 να παίξει με τα πραγματικά πυρά της οικονομίας έδειξε πόσο κενό ήταν, έχοντας από την άλλη στο τιμόνι έναν υπουργό οικονομίας, κακό παίχτη σε μια διαπραγμάτευση, που άλλαξε όμως τη ροή της ιστορίας στη χώρα.
Ο τότε υπουργός οικονομίας (ποιος άλλος ο Βενιζέλος) όχι μόνο δε γνώριζε τους όρους του παιγνιδιού, δε γνώριζε καν να παίζει! Και φυσικά δεν ήταν ο μόνος. Η διαφορά του όμως με τους προηγούμενους εντοπίζεται σε ένα σημείο: Οι παλιότεροι έκαναν ασκήσεις επί χάρτου, ενώ αυτός αντιμετώπισε ένα πραγματικό πόλεμο, δείχνοντας τη γύμνια του συστήματος που ανέδειξε όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τόσους άλλους όμοιους, εντός ή εκτός της τότε κυβέρνησης. 
Διαβάστε πλήρες άρθρο του καθηγητή Δ.Μάρδα εδώ ή εδώ.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να είναι μία μικρογραφία της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας.

Ανώνυμος είπε...

Οι κακόμοιροι οι μέτοχοι νομίζουν ότι με τις εκλογές θα λυθεί το πρόβλημα όπως νόμιζε και ο Σαμαράς που είχε φαγωθεί εκλογές...εκλογές...και να το αποτέλεσμα να έχουμε πάει πιο πίσω από πίσω....
Αυτό που έχει πια σημασία είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα και όποιος και να εκλεγεί (που δυστυχώς για όλους μας δημοσιογράφος θα είναι και αυτός...σύμφωνα με το καταστατικό που ισχύει)καιεπιπρόσθετες περικοπές θα κάνει διότι δεν θα έχει να πληρώσει και το απότέλεσμα θα είναι μετά από 1,5 χρόνο -και πολύ λέω-να παρακαλάει την κυβέρνηση να τον ενοποιήσει μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία.

συνταξιούχος είπε...

"Αθλιοι" είναι και οι σημερινοί σύμβουλοι του ΕΔΟΕΑΠ διότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις αρχές που παρέλαβαν από τους προηγούμενους:
Να σκέφτονται μόνο τον εαυτούλη τους (ζητώντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις τους, ζητώντας προκαταβολές επικουρικών βοηθημάτων τους, εξυπηρετώντας κυρίως τους ημετέρους).
Και να προσπαθούν να διοριστούν σε κάποιο πόστο μέσα στον ΕΔΟΕΑΠ γιά να παίρνουν και ένα μισθουλάκο (τι μισθουλάκο - πολύ περισσότερα από την προηγούμενη κανονική δουλειά τους).
Να σκέφτονται κυρίως τη λήψη των αποζημειώσεων διοικητικού συμβουλίου.
Με αυτά όμως τα φερσίματα τους μάλλον δεν κάνουν γιά διαχειριστές της τύχης των συναδέλφων μας.