Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

ένας ταπεινός αλλά "Πρύτανης"

Με την ευκαιρία του νέου βιβλίου του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ κ. Πάνου Σόμπολου, θα παρουσιάσουμε και θα προσπαθήσουμε έστω και περιληπτικά να αναδείξουμε τον πραγματικό "πρύτανη" του αστυνομικού ρεπορτάζ.
O κ. Πάνος Σόμπολος συνδυάζει πολλές αρετές και όλες αυτές τις παρουσιάζει - δηλαδή τις γράφει έτσι ακριβώς με την πληρότητα των εκφράσεων όπως έχει τόσα χρόνια μάθει να προσφέρει σε όλους μας.
Κατάφερε από τους τίτλους κιόλας των κεφαλαίων του να αναδείξει μία δημοσιογραφία που προσφέρει αίμα και κτηνωδία - με απλοϊκό τρόπο.
Τάισε τον κόσμο με φρικιαστικές περιγραφές στη μορφή ρεπορτάζ.
Από την ανάγνωση του βιβλίου του, αναδεικνύεται η μεγαλοσύνη της ψυχής του - γράφει όπως νιώθει, καταφέρνει και περνάει πλήρως στο χαρτί την φρίκη που αποκόμισε σε όλη τη ζωή του στο ρεπορτάζ.
Τόσα χρόνια με εγκληματίες (οι "άνθρωποι μου" όπως αποκαλεί ο ίδιος τους ποινικούς) μας παρουσιάζει σε πλήρη ανάπτυξη την σκληρότητα και την απανθρωπιά.
Καταφέρνει με αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο και καταρρίπτει το προσωπείο του καλού ανθρώπου με το οποίο ο απλός αναγνώστης συντηρήθηκε τόσα χρόνια.
Καταφέρνει και αποτυπώνει με μηδενική ευαισθησία τις όλων αυτών των χρόνων μαύρες και κτηνώδεις εμπειρίες του! 
Πως όμως καταφέρνει να είναι ανεπηρέαστος; 
Στον τίτλο αποκαλύπτει την αλήθεια: Εγκλήματα ΌΠΩΣ ΤΑ ΈΖΗΣΕ , λέει. Αυτή ήταν η ΖΩΗ του.
Ο κ. Πάνος Σόμπολος ζούσε αυτό που έκανε, έκανε βίωμα τη φρίκη και κέρδισε το ψωμί του με αυτό.
Είναι αλήθεια ότι δούλεψε  όλη του τη  ζωή σαν εργάτης στο πιο φρικτό  πεζοδρόμιο του αστυνομικού ρεπορτάζ και κατάφερε και έγινε ένα με τα σκοτάδια και τα μπουντρούμια του εγκλήματος των φυλακών.
Έγραψε τόσο ζωντανά και τόσο απλά ώστε ανέδειξε την μυρωδιά των πτωμάτων  - αυτά ... μυρίζουν οι σελίδες του βιβλίου του. Αυτό αναδεικνύει το βιβλίο του.
Καταφέρνει και φέρνει πολύ κοντά τον αναγνώστη για να χορτάσει από αίμα και κλειδαρότρυπα - ένας πιο έμπειρος αντιλαμβάνεται γρήγορα την επιτηδευμένα απλοϊκή έως παιδική  γραφή επιπέδου έκθεσης  Γ Γυμνασίου που σκόπιμα χρησιμοποιεί για να προσεγγίσει όλες τις κατηγορίες αναγνωστών του.
Κυρίως όμως αντιλαμβάνεται αυτό που κάνει ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΆ πάντα ο κυρ Πάνος:
Είναι καλός με όλους. Θύτες και θύματα δολοφόνοι και αστυνόμοι όλοι είναι καλοί όλους τους δικαιολογεί. 
Κανέναν δεν θίγει.
Κι όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε ο συγγραφέας το ξεπερνά με ένα.... Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
Αυτός είναι ο ΣΟΜΠΟΛΟΣ του αστυνομικού ρεπορτάζ.
Ακούραστος εργάτης στην ΥΠΗΡΕΣΊΑ της ενημέρωσης για εγκλήματα δολοφονίες από ψυχικά άρρωστους και διεστραμμένους ανθρώπους. 
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του πολύ καλού βιβλίου μας αφήνει με το εξόχως βασανιστικό ερώτημα:
Άραγε αυτό το βιβλίο αποτελεί συνεισφορά στη δημοσιογραφία, την κοινωνία και τη λογοτεχνία;

Παρακάτω σας παραθέτουμε το πρώτο περιγραφικό στιγμιότυπο από αυτό το υπέροχο βιβλίο:

Στιγμιότυπο 1ο - Σόμπολος ο Τζογαδόρος:

Θυμάμαι πως όταν ολοκληρώθηκε η «συναρμολόγηση», διαφωνούσαμε με τον τότε αστυνομικό διευθυντή της Ασφάλειας Γ.Β. για την ηλικία της γυναίκας, που μέχρι την ώρα εκείνη ήταν αγνώστων στοιχείων.
Το κεφάλι δεν είχε βρεθεί.
Εγώ υποστήριζα ότι επρόκειτο για νέα κοπέλα, το πολύ έως 20 χρονών, ενώ εκείνος επέμενε ότι ήταν 25 και πάνω, και λέγαμε μάλιστα να βάλουμε στοίχημα μπίρες, αλλά δεν δέχθηκε.

Ο Θ.Σ. που παρακολουθούσε την έντονη διαφωνία μας γελούσε. Τελικά όπως είπαμε πιο πάνω, το θύμα ήταν 18 χρονών.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ατσά! Και κριτική για το βιβλίο του ο Μεγάλος! Μεγαλέια που διηγοντας τα να κλαίς! Και να γελάς!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ανάλυση! Ανατρίχιασα!
Μπουχα Μπουχα Μπουχαχαχαχα!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν είναι βιβλιοπαρουσίαση ρε παιδια!
Ψυχανάλυση της ψυχανωμαλίας είναι!

Ανώνυμος είπε...

Για δες που δεν το είχα δει έτσι! Τώρα που το σκέφτομαι σκέτο Δρ Τζεκυλ και Χαιντ μου κάνει.
Σαν να έχετε δίκηο ρε παιδιά.Ζύμωσε τη ζωή του με το αίμα και την κτηνωδία και ζυμώθηκε με αυτά.
Ούτε να το φανταστώ πως κατάφερε να μείνει αθώος του αίματος.Ανατρίχιασα!

Ανώνυμος είπε...

Σομπολος. Ο τελευταίος πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ!

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου ρε Μάρκο με τα ωραία σου!

Ανώνυμος είπε...

Σεμνααααααα και ταπειναααααα ρεεεεεε!
Σε αυτή τη χώρα γίνεσαι πρύτανης χωρίς να έχεις κάνει φοιτητής. Γι αυτό πάνε κατα διάολου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν Έχεις δίκηο φίλε!
Ο κυρ Πάνος έβγαλε το πανεπιστήμιο της ζωής, εκεί που πιάνουν τον πρωθυπουργό από το πέτο και παίρνουν και υποτροφία.

Ανώνυμος είπε...

Κατα διαόλου πάει ο ΕΔΟΕΑΠ αλλά τι περιμένεις ;
Ο πρόεδρος γράφει βιβλία , ο αντιπρόεδρος κρύβεται μη και του τα χώσουν με τη θέση στη συμπρωτεύουσα, ο Γάμα Γάμα που έχει δυνατότητες τις εξαντλεί σε παπαριές για προσωπική μόστρα,ο Ταμίας γράφει ποιήματα , η Ποπάρα απέκτησε οδηγό και είναι κομμουνίστρια του Καπιταλισμού,ο Αγγέλης τους δουλεύει όλους ψιλό γαζί με τις κοπάνες του, η Ζαφειριάδου όσο πάει και ξεγυμνώνεται το κορίτσι μπας και βρει γαμβρό, ο Καταιφτσής έχει χάσει τον μπούσουλα και η Νίτσα πολεμάει στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη,μάλλον απελπισμένη αφού δεν την είδαμε να παίρνει θέση για τις απολύσεις.
Εμείς τί κάνουμε παίδες; Μου λέτε;

Ανώνυμος είπε...

Σόμπολος. Ο τελευταίος πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ!

Ανώνυμος είπε...

Ένας Πρύτανης του εγκλήματος στον ΕΔΟΕΑΠ!

Ανώνυμος είπε...

Τι λε ρε παιδι ; Ήταν πάνω από το ακέφαλο πτώμα κι έβαζε στοιχήματα μπυρόνια για την ηλικία της κοπέλας; Τι ψυχή θα παραδώσει ο πρύτανης;

Ανώνυμος είπε...

Και οχι μονο εβαλε στοιχημα αλλα κοκορευτηκε οτι το κερδισε. Δηλ. Ηταν πολυ καπατσος.

Ανώνυμος είπε...

Καλά η κυρά Λένη, έχει παλαβώσει. Όλη την εβδομάδα έγραφε για το πόσο επιτυχημένη αυτή και πόσο αποτυχημένος ο κυρ Πάνος. Τίποτα δεν κατάλαβε, ούτε από εκείνη τη συνέλευση, ούτε από τις εκλογές που πάτωσε. Τι να κάνουμε τώρα είναι ο κυρ Πάνος και ο Γάμα Γάμα. Αν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους να μείνει, διαφορετικά ας μας αδειάσει τη γωνιά να δούμε τι θα κάνουμε. Αρρώστια είναι να νομίζει ότι σε αυτήν έλαχε ο κλήρος να μας σώσει και εμείς δεν θέλουμε να σωθούμε, μας βρομίζει τα email με αρρωστημένες φαντασιώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Φαντασιώσου εσύ οτι διοικείς και άσε την κυρα Λένη να λέει τα δικα της
Υποψιάζομαι οτι δεν γίνεται να τη διαψεύσεις γιατι μ αυτα που μας έστειλε σας τα κατέβασε τα παντελόνια και είδαμε ποσο ξεβράκωτοι , άσχετοι και επικίνδυνοι είστε !

Ανώνυμος είπε...

Μ@κ@κ@ μου σας πήρε τα σωβρακα η τέως ! Άκου 3500 χίλιάρικα σε οφθαλμίατρο των 950 ευρω ! Μάθανε οτι γ@μιομ@στε εδω στον ΕΔΟΕΑΠ και πλάκωσαν κι οι γυφτοι απο τη Γλυφάδα και το ΤΑΥΤΕΚΩ ρε ξεφτιλες!

Ανώνυμος είπε...

Εσυ Γάμα Γάμα που ήρθες να μας σώσεις με κάλπικες ψήφους που άρπαξες από παντού τι εχεις κάνει μέχρι τώρα για το Ταμείο μας εκτός απο κωλοτούμπες;

Ανώνυμος είπε...

Λαθος μεγάλο μεγάλε σωτήρα ! Εσείς σκουζατε σαν τα γουρούνια για να μας σώσετε απο τη Σπανοπουλου! Και να τα χάλια σας! Εκείνη πάντα μας έλεγε πως μόνο αν ενωθούμε όλοι οι Κλάδοι των ΜΜΕ θα σωθούμε όχι οτι θα μας σώσει οπως υποσχεθήκατε εσεις! Τουλάχιστον η Ελενη διοικούσε εσείς κάνετε τη μια γκάφα πάνω στην άλλη !

Ανώνυμος είπε...

Οτι δε φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια Νικολάκη ! Κρίμα ουτε για αλεπουδάκι δεν κάνεις. Εμένα η Νίτσα με εχει σκυλοβρισει αλλά της αναγνωρίζω τη δουλειά που έκανε. Και που είσαι; Με το ζόρι δε σώζεται κανείς

Ανώνυμος είπε...

Σώσε τον εαυτο σου απο τις σφαλιάρες που σε περιμένουν φιλε κι ασε μας εμάς να κρίνουμε ποιος βρωμίζει το μαιηλ μας! Σας ξεμπρόστιασε για τα καλα η κυρά Λενη

Ανώνυμος είπε...

και εδώ σας παρουσιάζουμε το Σόμπολο - αφηγητή του "πρωκτού" (σσ. του κόλου δηλαδή).
....
Ενώ συζητούσα με τον νεκροτόμο Θ.Σ., έναν άνθρωπο θρύλο του νεκροτομείου, με φώναξε ο ιατροδικαστής Φ.Κ. να πάω κοντά του.
Ελα δώ να σου δείξω κάτι και θα πάθεις σοκ, μου είπε.
Πλησιάζω στο μαρμάρινο τραπέζι όπου ήταν τοποθετημένο το πτώμα του αθώου παιδιού.
"Πλησίασε" μου λέει και, όπως ήταν μπρούμυτα τοποθετημένο το παιδί, μου δείχνει τον πρωκτό του. Ανατρίχιασα κι εγώ, που τόσα έχουν δει τα μάτια μου.
Ηταν πραγματικά σακατεμένος.
Κι απ' ότι μου έλεγε ο ιατροδικαστής - άλλωστε φαινόταν καθαρά - , εκτός από το πέος του, ο δράστης θα πρέπει να είχε τοποθετήσει στο εσωτερικό και κάποιο αντικέιμενο! Πραγματικά, φρίκη!.
...
Μπράβο Πάνο Σόμπολε γιά την τόσο ψυχρή περιγραφή σου.
Χειρότερο δεν μπορούσες να το κάνεις.

Ανώνυμος είπε...

Αληθεια, ποιος ιατροδικαστής ήταν αυτος που επέδειξε τέτοια βεβήλωση στο νεκρό παιδί; Φ.Κ. είπαμε έτσι; Πολύ θα ηθελα οι γονείς αυτού του παιδιού, να ζητήσουν παρέμβαση εισαγγελέα και για ιατροδικαστή αλλα και για τον συγγραφέα και να τους πατούν τα σωβρακα κυριολεκτικά. Αν αφορούσε αυτη η περιγραφή το δικό μου παιδί, θα το έκανα! Άι σιχτιρ πια...με τον συγγραφέα του κωλου!!!

Ανώνυμος είπε...

Φίλιππος Κουτσαύτης ειναι το όνομα και ήδη εχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες! Εντάξει Σόμπολε; Όχι μονο δεν θα βγάλεις λεφτά απο το βιβλίο, αλλα θα ξεπουληθεις για να καλύψεις τις αγωγές που θα φας!

Ανώνυμος είπε...

Ποιος νοιάζεται ρε παιδια για του Δουρη το παιδι; Και για τη χυδαιότητα της περιγραφής με την τρίχα απο το πέος του πατέρα στον πρ@κτ@ του νεκρού παιδιου! Ντροπή και στον συγγραφέα του κ@λου και σε όσους τον παρουσίασαν και σε όσους τον χειροκρότησαν Το τέρας και το τερατούργημα Μπλιάχ! Καμάρωνε κιόλας ο απίστευτος!

Ανώνυμος είπε...

Καλα ο ανίκανος ρώτησε δικηγόρο προτού εκδώσει ; Συνειδητοποιεί ότι αφορούν πραγματικές ιστορίες κ πως η χρήση έστω κ αρχικών ονομάτων συνιστά ποινικό αδίκημα ; Αντιλαμβάνεται ο βλάκας πως στο βωμό του χρήματος κ της διαφήμισης του αναμοχλεύσουν ιστορίες που ιδιαίτερα οι συγγενείς των θυμάτων επιθυμούν να ξεχαστούν;;; Μα πόσο ζώα ειναι ...

Ανώνυμος είπε...

Θα νομίζει οτι οι συγγενείς των θυμάτων και των δολοφόνων θα τον ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές Δεν εξηγείται αλλιως τόση μ..............

Ανώνυμος είπε...

fovamai poli fovamai oti kanis sas den exei katalavei ti kanoun oi neoi simvouloi. Fovamai gia olous mas oxi tous dolofonous tou sobolou alla tous foniades tis logikis kai tis perithalpsis mas
tha gerasoume an gerassoume xoris farmako ke sintaxi
Ego efiga apo tin ellada gia na mi vlepo kati tipous san ton Nikolaki toy ikonomikou kai ta alla lamogia tis akadimias pou evalan tin tafoplaka sth dimosiografia kai sta tamia mas
an essis pou doulevete mesa den katalavenete ti kanoun pos na katalavei o kosmos
AHDIA EMETOS ke me to vivlio ke me ta kamomata tous. Mono ton ilio zilevo giati edo vrexei

Ανώνυμος είπε...

Που είναι ο Γάμα Γάμα; οεο
Μας έλειψε

Ανώνυμος είπε...

Γ@αμι@ται στις τρεις δουλίτσες που έχει μεροκαματιάρης άνθρωπος αφήστε τον έτσι κι αλλίως νομίζει ακόμη ότι δουλεύουμε επτάωρο.