Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

άρχισαν τα όργανα ...

Βάρεσε «κανόνι» το επικουρικό 9 τραπεζών
«Κανόνι» βάρεσε το επικουρικό ταμείο 11.000 εργαζομένων και συνταξιούχων σε 9 τράπεζες, γνωστό ως ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που βρέθηκε μετά το «κούρεμα» των ομολόγων του, αλλά και δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν συνταξιούχους οι οποίοι λάμβαναν τεράστια ποσά, αυξημένα κατά 70%.
Δεν είναι βέβαια το πρώτο "κανόνι". Πέρυσι υπήρξε το έτερο "κανόνι" του επικουρικού ταμείου της Αγροτικής. Το οποίο φέτος βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης έχοντας κρατήσει περίπου τους 7 από τους 100 υπαλλήλους του.
Οι λόγοι παρόμοιοι - πιθανώς το σενάριο θα θυμίσει σε πολλούς τον ΕΔΟΕΑΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έπειτα από σειρά δικαστικών αποφάσεων οι συνταξιοδοτικές δαπάνες του Ταμείου εκτοξεύονται από τα 25 εκατ. ευρώ στα 43 εκατ. σε ετήσια βάση, ενώ οι εισφορές καλύπτουν μόλις 15 εκατ. ευρώ.
Το Ταμείο καλύπτει 4.800 εργαζομένους στις πρώην τράπεζες Ιονική-Λαϊκή, Εργασίας, ΕΤΕΒΑ, Εθνική Στεγαστική, Εγνατία κ.ά., και αποδίδει μερίσματα από 150-360 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.
Μετά τις εξελίξεις αυτές όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων-μελών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, κατέληξαν ότι ο μόνος δρόμος διασφάλισης των εισφορών των εργαζομένων και των νέων συνταξιούχων είναι η αποχώρηση από το Ταμείο, με άμεση απόδοση των χρημάτων που αναλογούν στα μέλη από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη.
Ηδη το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, εξετάζοντας τις θέσεις των συλλόγων, προχώρησε με απόφασή του στην άμεση διερεύνηση διάλυσης του Ταμείου και ρευστοποίησης της περιουσίας του.
Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Alpha Bank, «έπειτα από σειρά κοινών πρωτοβουλιών όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν τα μέλη τους στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, σε απόλυτη συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, πετύχαμε τη βελτίωση των όρων επιβίωσής του με στόχο τη διασφάλιση της μακροχρόνιας αναλογιστικής ισορροπίας και την πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.
Αυτή η προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών αναλογιστικής ισορροπίας του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που θα ενδυνάμωνε την αυτόνομη πορεία του μέσα σε συνθήκες ασφαλιστικής δικαιοσύνης και ισότητας δικαιωμάτων, κατέρρευσε εξαιτίας μίας αλλοπρόσαλλης και ανερμάτιστης πολιτικής ομάδας παλαιών συνταξιούχων που, παρά την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο Ταμείο, πέτυχαν την έκδοση δικαστικής απόφασης που στην ουσία αυξάνει το βοήθημά τους σε ποσοστό 70%!»
Σε αναλογιστική μελέτη του περασμένου Μαρτίου σημειωνόταν ότι, παρά τη σαφή βελτίωση της βιωσιμότητάς του:
**το κούρεμα των ομολόγων ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο,
**το χρηματιστήριο είχε πτωτική πορεία.
**η απόδοση των επενδύσεων που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη είναι 3% αντί για 5%, αλλά και
**το γεγονός της εθελουσίας πολλών μελών του Ταμείου. Το Ταμείο εξακολουθεί να παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα.
Είναι ευνόητο όμως ότι από τη στιγμή που η ομάδα έχει γίνει κλειστή, η αναλογία του αριθμού των ασφαλισμένων προς τον αριθμό των συνταξιούχων συνεχώς θα φθίνει. Μετά την περικοπή των συντάξεων, το Ταμείο έχει πάρει βαθιά οικονομική ανάσα. Παρ' όλα αυτά, το ετήσιο έλλειμμα που παρατηρείται, αν και θα μειωθεί το επόμενο έτος μετά την περικοπή που έγινε τον Δεκέμβριο του 2013, είναι αναπόφευκτο ότι θα αυξηθεί και πάλι σημαντικά στο μέλλον.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άντε και στα δικά μας!

Ανώνυμος είπε...

Παγωσαμε εεεεεεεε;

Ανώνυμος είπε...

Και στραβός ειναι ο γυαλός και στραβά αρμενίζουμε

Ανώνυμος είπε...

Ρωτάω ξέρει κανεις τι ηταν τα ουρλιαχτά απο τον 6ο χθες;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ημουν παρων. Υποθετω οτι ηταν τα γνωστα πλεον ουρλιαχτα της ... Ποπης...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά της Πόπης γίνεται στον ΕΔΟΕΑΠ;