Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Διαφημιστική Ρύθμιση (ή απορρύθμιση);

του Θανάση Παπαμιχαήλ Επικοινωνιολόγου

Την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου μια κατεπείγουσα νομοθετική διάταξη βάζει λουκέτο στις διαφημιστικές εταιρείες και media shops, εξυπηρετώντας τις αρπακτικές διαθέσεις μεγαλο-καναλαρχών και εκδοτών, που στοχεύουν στη συγκέντρωση του συνόλου των διαφημιστικών κονδυλίων σε βάρος των μεσαίων και μικρών Μ.Μ.Ε., ενώ παράλληλα εξυπηρετεί την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της διαφημιστικής αγοράς προς τα Μέσα. Αναμενόμενο ένα τέτοιο ή παρεμφερές προς αυτό νομοσχέδιο μετά από όσα έχουν συμβεί στον χώρο μας τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα, όχι κεραυνός εν αιθρία, όπως θέλουν να λένε μερικοί. Κάποια στιγμή σε κάποιο άλλο σχέδιο νόμου θα έμπαινε η διάταξη. 
Οι λόγοι που οδήγησαν σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο οφθαλμοφανείς στους παρατηρητικούς στο χώρο μας. Όταν διαφημιστικές εταιρείες, 4 με 5 τον αριθμό με μεγάλα διαφημιστικά κονδύλια, πτωχεύουν «εν μια νυκτί», αφήνοντας υπέρογκα χρέη σε Μ.Μ.Ε. , ανοίγοντας νέες εταιρείες με τους ίδιους πελάτες, οι υπεύθυνοι των Μ.Μ.Ε. θα έμενα με σταυρωμένα τα χέρια;


 Όταν οι περισσότερες διαφημιστικές εταιρείες εκμεταλλεύονταν τα χρήματα των διαφημιζομένων πληρώνοντας αρκετά ετεροχρονισμένα τα Μ.Μ.Ε., οι υπεύθυνοι θα έμεναν απραγείς;
 Όταν τα λεγόμενα μεγάλα media shops ζητάνε εκβιαστικά μεγάλες επιστροφές για να κλείσουν λογαριασμούς, θα μιλάμε για «καθαρούς κανόνες» παιχνιδιού; 
Μήπως η αγορά λειτουργούσε με ορθολογικά κριτήρια και κανόνες παιχνιδιού και το νομοσχέδιο τους απορρύθμισε; 
Αφήστε που η απευθείας τιμολόγηση σε διαφημιζομένους, απαλλάσσει πολλούς διαφημιστές από τον κίνδυνο της επισφάλειας και των φεσωμάτων που τόσο μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν. Για μια αμοιβή σε ποσοστό 5% είχαμε την ευθύνη της πληρωμής του ποσοστού 95% στα Μέσα και του Αγγελιοσήμου και του Φ.Π.Α. Τώρα ας τα πληρώσουν τα Μ.Μ.Ε., αν φυσικά θα πληρώνουν. Θυμάστε τα χρέη των Μέσων προς το Αγγελιόσημο πριν τον νόμο Βενιζέλου. 
Οι διαφημιστικές εταιρείες, όσες μείνουν, θα πουλάνε δημιουργικό προϊόν προς τους πελάτες και όχι τα ποσοστά των επιστροφών από τα Μέσα. Και γι’ αυτό θα αμείβονται. Τελευταία χρονιά που θα δούμε μεγάλους ισολογισμούς εταιρειών και κατατάξεις. Φυσικά υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες από το νομοσχέδιο, με παραλήπτες τα μεσαία και μικρά Μ.Μ.Ε. που θα πρέπει να οργανωθούν για να βρίσκουν πελάτες, να εισπράττουν από εκατοντάδες πελάτες και να γνωρίσουν τις επισφάλειες τους. 
Ακόμη, οι ωφελούμενοι από το Αγγελιόσημο δημοσιογράφοι θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού του Αγγελιοσήμου. 
Σε μια διαφημιστική αγορά, τραυματισμένη από τη μειωμένη διαφημιστική δαπάνη, την έλλειψη ρευστότητας, αναμένονται μεγάλος αριθμός απολύσεων, νέα φέσια σε προμηθευτές και κλεισίματα εταιρειών. Δυστυχώς, την απληστία των ολίγων θα την πληρώσουμε πολλοί. Τελειώνοντας έχω μια ερώτηση προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας: Θα γίνουν μέλη και οι νέες εταιρείες, που οι «πτωχευμένες» άνοιξαν «εν μια νυκτί»;

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τι γίνεται τώρα;
Τέρμα οι μεσάζοντες;
Δηλαδή ο διαφημιζόμενος θα πηγαίνει κατευθείαν στο ΜΜΕ για να υποβάλλει την διαφήμιση του;
Και ποιος θα του την φτιάξει;
Θα του την οργανώσει;
Θα του γράψει τα βίντεο και τις μουσικές υποκρούσεις;
Μόνος του;
Τότε ούτε τους δικηγόρους τους χρειαζόμαστε.
Ούτε τους παπάδες.
Στο κάτω - κάτω, τόσα έργα έχουμε δει με δαύτους.
Δεν μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας αυτό που μας προσφέρουν;

Ανώνυμος είπε...

Νάτα μας, βγήκαν τα παπαγαλάκια.
Οι επισφάλειες και τα φεσώματα σίγουρα δεν τα κάλυπταν οι διαφημιστές από την τσέπη τους, ποτέ δεν τα κάλυψαν και αυτό το 5% δεν υπήρχε πουθενά ήταν τουλάχιστον 45% και γιαυτό και διαμαρτύρονται. Θυμόμαστε τα χρέη των ΜΜΕ πριν το Νόμο Βενιζέλου, αλλά εδώ δεν πρόκειται για τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ αλλά για τους διαφημιζόμενους, αυτοί θα είναι υπεύθυνοι και όχι τα ΜΜΕ.
Οι διαφημιστικές εταιρείες θα περιοριστούν στο έργο τους, το οποίο είναι η προώθηση των προϊόντων και των δραστηριοτήτων όπως και το όνομα των διαφημιζομένων εταιρειών και όχι η μεσιτεία και γιαυτό θα αμείβονται, ακόμα και το 4% είναι στρέβλωση.
Για το Αγγελιόσημο που τους έπιασε ο πόνος ξαφνικά που τόσα χρόνια ήταν πολέμιοι,
Ας μην μας παραμυθιάζουν, μέσω διαφημιστικής ήταν στο 80%, τώρα απευθείας θα είναι στο 100% και βέβαια η αμοιβή τους από το διαφημιστικό κονδύλι των εταιρειών δεν θα είναι ποτέ στα τεράστια ποσά των επιστροφών μια της μεσιτείας.
Φυσικό είναι, στη φούσκα της διαφημιστικής αγοράς, να υπάρξει συρρίκνωση και κλεισίματα και απολύσεις. Στον κλάδο όμως των ΜΜΕ, δεν είχαμε συρρίκνωση, κλεισίματα και απολύσεις; Και όσο συνέβαιναν αυτά και τα ΜΜΕ, κατέρρεαν οι διαφημιστές βρήκαν έδαφος για περισσότερες πιέσεις και περισσότερες επιστροφές. Δεν έδειξαν κανένα έλεος. Άπληστοι στα άδεια ταμεία των ΜΜΕ, ζητούσαν τεράστιες επιστροφές.
Όσο για το σχόλιο του συναδέλφου, απλά δεν γνωρίζει το πώς λειτουργεί η διαφημιστική αγορά, είναι άσχετος.. το διαφημιστικό προϊόν δεν το έφτιαχναν ποτέ οι μεσάζοντες

Ανώνυμος είπε...

Για δεκαετίες πολέμιες του Αγγελιοσήμου, οι διαφημιστικές εταιρείες. Τώρα κλαίνε για μας……Ο Αθανάσιος Παπαμιχαήλ, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΝΑΣ ADVERTISING Α.Ε.
Συμφωνεί και το μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ.. Αγγέλης.

Ανώνυμος είπε...

Κόφτο ρε με τις πίπες του Γκανα!νομιζετε οτι χάφτουμε μύγες;

Ανώνυμος είπε...

Ο ΕΔΟΕΑΠ όμως δεν είναι καν σε θέση να υπολογίσει το οφειλόμενο Αγγελιόσημο, αφού τα αναλυτικά ημερολόγια διαφημίσεων (βάσει των οποίων προσδιορίζεται το εισπρακτέο αγγελιόσημο) δεν έχουν υποβληθεί από όλες τις εφημερίδες, αλλά και αν υποτεθεί ότι έχουν υποβληθεί, η μη λογιστικοποίηση του εσόδου –που εκκρεμεί εδώ και τέσσερα χρόνια- έχει σαν αποτέλεσμα τον μη προσδιορισμό του και κατά συνέπεια απώλειες εκατομμυρίων ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

Προκειμένου να χτυπήσεις τον ΑΓΓΕΛΗ λες οτι σου ερθει στη γκλάβα! Ονειρεύεσαι εκατομμύρια που διαφεύγουν εδω και 40 χρονια και σε μη λογιστικοποίηση του Αγγελιοσημου που πρώτη αποκάλυψε η τέως κι αφου το αφήσατε με τις ευλογίες της ΕΠΗΕΑ ρόμπα ξεκούμπωτη για να το ξεκοκαλλιζουν τα αφεντικά και οι εταιρείες και να σας πετάνε κι εσάς ενα κοκαλάκι κατω απο το τραπέζι
Ασε ρε τα σάπια και τα σαπάκια των Γκανάδων !

Ανώνυμος είπε...

Το κάτω από το τραπέζι, είναι σύνηθες. Αλλά δεν τα παίρνουν όλοι. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν τα παίρνουν και μπορούν να τα λένε όλα όμορφα και σταράτα.

Ανώνυμος είπε...

Σωστα τα λες αλλα μεχρι τωρα αλλα ακούμε και βλέπουμε Πες τους μας ποιοι ειναι αυτοι να τους μάθουμε κι εμεις

Ανώνυμος είπε...

Εγω ξερω και κάποιους που δεν τα παίρνουνε και δεν δουλεύουν
Κάποιους που δεν τα παίρνουνε και δουλεύουν πολύ
Κάποιους που τα παίρνουν και γελάνε στην καμπούρα μας και κάποιους που καρφώνουν αδιάντροπα
Τους ξέρουμε αλλα δεν μιλαμε όμορφα και σταράτα

Ανώνυμος είπε...

Πες τα Χρυσοστομε!

Ανώνυμος είπε...

Χριστόπουλε θέλεις να πεις!

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά. Ο ρασπουτιν βρισκει τίποτα ή δεν ξέρει τι του γίνεται;

Ανώνυμος είπε...

Και να βρει κάτι, τι θα γίνει; Υπάρχει κανένας με λίγη τσίπα να παραιτηθεί ή έστω να ζητήσει συγχώρηση; Απλά θα επιβεβαιωθεί ο Γκανάς, που επιμένει με επιστολές, υπονοώντας ότι το Ταμείο μας, είναι ξέφραγο αμπέλι και αν δεν κάνουμε κάτι θα το χάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί, τότε ο ΕΔΟΕΑΠ ίσως να μην κινδυνεύει από την τρόικα και την κυβέρνηση αλλά από συμπεριφορές και νοοτροπίες συνδικαλιστών που θεωρώντας τους εαυτούς τους επαΐοντες λαμβάνουν και υλοποιούν επιζήμιες για τον Οργανισμό αποφάσεις, είτε από άγνοια είτε υπαγορευόμενες από προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα.
Έστω και την ύστατη στιγμή, οι διοικούντες τον ΕΔΟΕΑΠ –σημερινοί και αυριανοί- θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το μέλλον Οργανισμού αφορά όλους μας και δεν αποτελεί προσωπικό θέμα εννέα αιρετών συναδέλφων μας, ώστε να το διαχειρίζονται κατά πώς νομίζουν ή κατά πώς τους συμφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Ασε μας ρε Μάρκομε τις μ@κ@κίες σου!

Ανώνυμος είπε...

Καλο μήνα ! Ξύπνηστε διαλυουν το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και με τη βοήθεια των Σομπολοκαρουτζων έρχεται η σειρα μας Τα αφεντικά τα πηραν ολα και θα μας διαλύσουν Ποτε θα το καταλάβετε; Οταν θα βρεθούμε στα ράντζα ;

Ανώνυμος είπε...

Ωραία! Και εμείς τι να κάνουμε. Στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, δεν είναι μόνο οι Σόμπολος και Καρούτζος, είναι άλλοι εφτά. Και άλλοι 44 στα Δ.Σ. των ενώσεων. Κάντε εσείς κάτι…..

Ανώνυμος είπε...

Την Πινακωτή θα παίξουμε φίλε; Ε! Τοτε απο το αλλο μου το αυτί!

Ανώνυμος είπε...

Πάει και ο Μάρκος. Τι άλλο θα κάνει αυτός ο Ρασπούτιν; Που θα φτάσει;

Ανώνυμος είπε...

Ο Μάρκος πάει αλλά τα μπατζάκια του Χάρη πήραν φωτιά.

Ανώνυμος είπε...

Κάνατε τον οργανισμό απο μοντέλο... Μπ@υρδελ@.
Τους ασφαλισμένους απο μετόχους μέλη ... Κουρέλι.
Τους γιατρούς απο επιστήμονες... Υπαλλήλους.
Τους υπαλλήλους απο στελέχη... Φοβισμένη αγέλη.
Το επεμβατικό από σύγχρονο διαγνωστικό... συνοικιακό πλυσταρίο..
Τις παροχές απο δικαιώματα .... ρουσφέτι και ανεμομαζώματα.
Την αξιοκτατία... Τρέλλα και υστερία.
Λέτε ψέματα για τα οικονομικά και ποντάρετε στην πτώχευση πριν σας πάρουμε χαμπάρι.
Διώξατε με λύσσα για να κάνετε προσλήψεις με χάρες και ρουσφέτια.
Λίγο ακόμη και έρχεται το τέλος σας. Θα σας θυμόμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Μοντέλο δεν ήταν ποτέ ο Οργανισμός, πάντα μπ@υρδελ@ ήταν. Μοντελάκια ήταν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οι παρατρεχάμενοι σε αυτά. Όπως πάντα όμως κάποτε τελειώνει το μεγάλο πανηγύρι.

Ανώνυμος είπε...

Κατα τ άλλα η Σπανοπούλου εδιωχνε κόσμο, μήπως να αρχίσουμε να μετράμε πόσους και με τι τρόπο έχει διώξει η νέα διοίκηση???

Ανώνυμος είπε...

Ας αρχίσουμε λοιπόν
- Σαριδάκη
- Παπαδάκη
- Παπαδάκη
- Κωνσταντίνου
- Τζιά
- Σωτηρόπουλο
- Ευαγγελινέλη
- Σιατερλή
- Καρακατσάνη
- Παναγόπουλο
- Σκορδίλη
- Σμουστόπουλο
- Ταγματάρχη
- Σουλιώτη
- Λαμπρινή
- Μαχαίρα

Σίγουρα όλο και κάποιον θα έχω ξεχάσει..παρακαλώ συμπληρώστε πόσα γκολάκια έχουμε λοιπόν??

Ανώνυμος είπε...

Γκολαρες οχι γκολακια Ελενιτσα. Δεν τελειωσαμε

Ανώνυμος είπε...

Ναι σωστά υπάρχουν πολλά μπάζα ακόμα..χειροκροτητές οσφυοκάμπτες τεμπέλιδες και γλυψιματίες που παίρνουν παχυλό μισθό, τους οποίους/ες η Σπανοπούλου δεν έδιωξε που θα έπρεπε από την αρχή να το είχε κάνει.

Ανώνυμος είπε...

τεμπεληδες

Ανώνυμος είπε...

με αγενεια υφος θρασος απαιτησεις γιατι ειναι χρονια στο μαγαζι..ο παλιος ειναι αλλιως και αραχτοςςςς

Ανώνυμος είπε...

Όπως και ο ποδηλατάνθρωπος, ο κολλητός της Σπανοπούλου , του Καρούτζου και του Σόμπολου.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά δεν τελειώσατε Νικολάκη. Έχετε έρθει σε διατεταγμένη υπηρεσία να το διαλύσετε το μαγαζί. Και δεν με λένε... Ελενίτσα αλητάκο της αρπαχτής!
Φοράω παντελόνια και δεν είμαι ψιλικατζής, ούτε καλαματιανό λαμόγιο τρίτης διαλογής.
Γιατρός που δεν σου έκατσε είμαι.
Σου θυμίζει τίποτε αυτό τιποτένιε;

Ανώνυμος είπε...

Τι λε ρε παιδι μου. Σοβαρά; Μήπως ξέρεις κάτι για τα εισιτηρια μη ασφαλισμενων που έβγαιναν στο ονομα ασφαλισμενων; Μηπως τα υπογραψες κιολας... γιατρέ μου;