Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Δραματικές μέρες γιά τον ΕΔΟΕΑΠ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2015

Π ρ ο ς
τον Πρόεδρο και
τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ

Κύριε Πρόεδρε
Κύριοι συνάδελφοι
                                 Εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού για το 2015 και βλέποντας το cash flow καθώς και τα απολογιστικά στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο, θέλω να σας ενημερώσω για τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο ΕΔΟΕΑΠ. Όπως είχα πει πολλές φορές στο Δ.Σ. καθώς και στην τελευταία Γενική Συνέλευση , ο ΕΔΟΕΑΠ  με ένα έλλειμμα 10-12 εκατ. ευρώ ετησίως, που δυστυχώς προβλέπεται και μεγαλύτερο , δεν μπορεί να ζήσει για πολύ ακόμα. Το cash flow του Νοεμβρίου που καταθέτω στο ΔΣ δείχνει πως τον Μάρτιο, τα ταμειακά διαθέσιμα σε μετρητά μηδενίζονται.  Αυτό το είχα επισημάνει, όπως και άλλοι συνάδελφοι από το Δ.Σ. και στη Γεν. Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά πολλοί μέτοχοι μέλη μου έλεγαν ότι κινδυνολογώ. Δυστυχώς, «δικαιώνομαι» με τον χειρότερο τρόπο.
           Το έλλειμμα –ζημία στο τέλος της χρονιά του 2014 προβλέπεται να εκτοξευθεί πάνω από 14.500.000€,δηλαδή αυξημένο κατά 6.000.000€ πάνω από τον προϋπολογισμό.
           Αν και είναι μειωμένο κατά 10.000.000€ περίπου σε σχέση με το 2013, που οφείλεται στα οδυνηρά αλλά απαραίτητα μέτρα που πήραμε και συγκρατήθηκαν οι δαπάνες, ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Το έλλειμμα αυτό οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση των εσόδων που παρά την αύξηση της διαφημιστικής  δαπάνης, η είσπραξη του αγγελιοσήμου είναι μικρότερη κατά 4.000.000€ περίπου σε σχέση με το προϋπολογισθέν και κατά 2.000.000€ λιγότερο σε πραγματικές τιμές σε σχέση με το 2013.
           Επίσης, κατά 2.000.000€ περίπου είναι αυξημένες οι δαπάνες του ΤΥΠ, πάντα σε σχέση με τον προϋπολογισμό, που κατά τη γνώμη μου οφείλεται στη μη υπογραφή νέων συμβάσεων με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
            Κάτω από αυτή την αμείλικτη πραγματικότητα, εγώ, ως Ταμίας και κατ’επέκταση το παρόν Δ.Σ. δεν μπορεί να συντάξει προϋπολογισμό χωρίς να πάρει αποφάσεις για το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα, αφού από μόνα τους τα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες.
Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε αν θα σπάσουμε ομόλογα ή αμοιβαία ή θα πουλήσουμε μετοχές που σύμφωνα με την εκτίμηση του Νοεμβρίου είναι περίπου 30.000.000€.
Τα έσοδα για το 2015, μέσα στο γενικά ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία προβλέπονται και πάλι συρρικνωμένα.     
              Η πρόσληψη του νέου Τομεάρχη Εσόδων εύχομαι και ελπίζω να δώσει μια καινούργια δυναμική στην εισπραξιμότητα του αγγελιοσήμου.
            Ως προς τις δαπάνες για συντάξεις, η νέα γενιά συνταξιούχων καθώς και η αύξηση της ανεργίας, θα ανατρέψει επί το δυσμενέστερο το κλάσμα μεταξύ συνταξιούχων και εργαζομένων, οπότε η δαπάνη για σύνταξη και εφ’άπαξ αναμένεται να αυξηθεί .
Κύριοι συνάδελφοι,
                      Η στοιχειώδης αρχή ενός προϋπολογισμού εδράζεται στη βασική προϋπόθεση της οικονομικής συνέχειας και βιωσιμότητας του Οργανισμού, η οποία όμως  απειλείται σοβαρά από τον Μάρτιο και μετά.
         Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, που πρέπει να μελετήσουμε σαν Δ.Σ..
Πρώτον: να μην συντάξουμε προϋπολογισμό και κατ’αυτόν τον τρόπο να μην δεσμεύσουμε το καινούργιο ΔΣ . Αυτό προσωπικά το απορρίπτω γιατί το θεωρώ αντιδεοντολογικό και ηθικά ανεπίτρεπτο να πετάμε το «μπαλάκι» στο επόμενο  Δ.Σ.
          Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει συνέχεια και το Δ.Σ. δεν παύει να λειτουργεί 3 ή 4 μήνες πριν τις εκλογές, όπως σχεδόν ισχυρίζονται κάποιοι συνάδελφοι.    
Δεύτερον: να συνταχθεί προσχέδιο προϋπολογισμού και η Γεν. Συνέλευση να αποφασίσει από πού θα αντλήσουμε μετρητά για τη βιωσιμότητα του Ταμείου μας.
              Η Γεν. Συνέλευση μπορεί να προσφέρει τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις που θα πρέπει, εφ’όσον εγκριθούν, να ακολουθήσει πιστά το νέο Δ.Σ.. Πάντως μ’αυτά τα οικονομικά δεδομένα ο ΕΔΟΕΑΠ πολύ δύσκολα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει και τους τρεις κλάδους του, δηλαδή υγεία, επικούρηση και εφ’άπαξ.
Μέχρι όμως τη Γεν. Συνέλευση, κάνω έκκληση στον Πρόεδρο, να προγραμματίσει άμεσα μία συνάντηση με τις 4 Ενώσεις, να τους ενημερώσουμε για την τραγική κατάσταση των οικονομικών του Ταμείου και να ακούσουμε τις προτάσεις τους.
            Για μένα άμεση προτεραιότητα του κλάδου είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση με κάθε τρόπο να επιβάλει αγγελιόσημο στα ιντερνετικά sites. Έτσι, θα πετύχουμε δύο πράγματα:
Πρώτον: θα εμποδίσουμε την απώλεια του αγγελιοσήμου που γίνεται με το γνωστό τρόπο, δηλαδή να υποτιμολογούνται οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στις εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και οι ίδιες να υπερτιμολογούνται στα αντίστοιχα sites που ως γνωστόν δεν υπάρχει αγγελιόσημο. 
Δεύτερον: θα διευρύνουμε την αξία της διαφημιστικής δαπάνης, άρα και το αναλογούν έσοδο από το αγγελιόσημο.
Σε αυτό το κρίσιμο σημείο που βρίσκεται το Ταμείο μας, θεωρώ πως όλοι μας, ΕΔΟΕΑΠ, Ενώσεις και όλα τα μέλη –μέτοχοι, θα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.
             Ο ΕΔΟΕΑΠ ας μείνει μακριά από συνδικαλιστικές μιζέριες και ας μην γίνει εφαλτήριο για μικροπολιτικές επιδιώξεις.

Ο ΕΔΟΕΑΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ!!!

09-12-2014
Γιώργος Χριστόπουλος
Ταμίας Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

Μέλος της ΕΠΗΕΑ

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυο πραγματα πήγαν κατά διαβολου. Τα εσοδα που ανέλαβε προσωπικα ο Σομπολος και το ΤΥΠ που ανέλαβαν Χριστοδουλιδου και Αγγελης. Που είναι τα 3 μύρια που πέρυσι κορόιδευαν τον κοσμο οτι εξοικονομησαν; Αντε γεια ΕΔΟΕΑΠ

Ανώνυμος είπε...

προτάσεις της ΕΠΗΕΑ γιά τον ΕΔΟΕΑΠ
Προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ,
Κοιν. Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
Αθήνα 15 Ιουλίου 2014
ΕΔΟΕΑΠ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η πρόσφατη συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, κατέδειξε για άλλη μια φορά τα προβλήματα της διοίκησης και διεύθυνσης του οργανισμού ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ακόμη και ο πιο αφελής δεν θα μπορούσε να πειστεί ότι, ένας ασφαλιστικός οργανισμός με δέκα χιλιάδες άμεσα μέλη και άλλα τόσο έμμεσα, θα μπορούσε να διοικηθεί με βάση τις γνώσεις περί διοικήσεως επιχειρήσεων των εκάστοτε εκλεγμένων συνδικαλιστών, όση καλή διάθεση, εργατικότητα και αφοσίωση στον ιερό σκοπό της διαχείρισης και περιφρούρησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων και αν αυτοί επιδείξουν

Ανώνυμος είπε...

Οι προμήθειες και τα αναλώσιμα, πραγματοποιούνται και διακινούνται χωρίς πρόγραμμα αποθήκης, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες σπατάλες.
Οι διαπραγματεύσεις των συμβάσεων με τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα διαγνωστικά κέντρα, πραγματοποιούνται από τα μέλη του Δ.Σ. με διαφάνεια πλέον –κατά γενική δήλωση- αλλά με ουσιαστικό πρόβλημα, αφού συντάκτες και διοικητικοί – εννέα στο σύνολό τους- διαπραγματεύονται με ιδιώτες εξειδικευμένους σε θέματα υγείας, Το αποτέλεσμα είναι ο ΕΔΟΕΑΠ να έχει υπογράψει συμβάσεις με κόστος μεγαλύτερο από κάθε άλλον ασφαλιστικό Οργανισμό.
Καμιά αναλογιστική μελέτη δεν έγινε τόσα χρόνια για το κόστος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που συντηρεί και δομεί άναρχα ο ΕΔΟΕΑΠ.
Τα μέλη του Δ.Σ. προσλαμβάνουν, αξιολογούν και απολύουν γιατρούς βασιζόμενα μόνο σε προσωπικές εκτιμήσεις, γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα υγείας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα διαγνωστικά τμήματα, που καταργούνται χωρίς οικονομική μελέτη και ιδρύονται χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, ενώ αγοράζονται ιατρικά μηχανήματα που παροπλίζονται αφού το προσωπικό που θα τα χρησιμοποιούσε, δεν εκπαιδεύεται.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά το προηγούμενο (παρακάτω άρθρο) έχει κάποια βάση.
"Τίποτε δεν αλλάζει στον ΕΔΟΕΑΠ".
Τι μας γράφει δηλαδή ο "ποιητής" Χριστόπουλος;
Οτι παρόλο που δεν έχει χρήματα ο ΕΔΟΕΑΠ, θα προσλάβει από αρχής νέου χρόνου έναν ακόμα φωστήρα που θα βοηθήσει (δήθεν) τον ΕΔΟΕΑΠ γιά ακόμα "καλύτερες" εισπράξεις.
Μας περνάς δηλαδή γιά "χαϊβάνια" κύριε Χριστόπουλε;
Μέχρι να πάρει χαμπάρι τι του γίνεται αυτού του φωστήρα, ο ΕΔΟΕΑΠ θα έχει βουλιάξει.
Σίγουρα πάντως δεν τον προσλάβατε γιά να βοηθήσει αλλά γιά να τον βοηθήσετε.
Δηλαδή αφού θα βουλιάξει ο ΕΔΟΕΑΠ, ας βοηθήσουν έναν ακόμα φίλο τους.
Πάντα εις βάρος του μπάτζετ...
Αλλά ποιός τα κοιτάει αυτά τα μπάτζετ;
Ο Χριστόπουλος;
Ασε που εδώ και 2-3 χρόνια περιφερόταν αυτός ο εκκολαπτόμενος νέος τομεάρχης εσόδων και κλαιγόταν γιά τις άπειρες ώρες που εργάζεται εκεί που είναι ακόμα σήμερα με πολύ χαμηλό μισθό και πολύ σκληρές συνθήκες.
Αυτό όμως που πιθανώς δεν έχει καταλάβει είναι ότι εκεί που εργαζόταν (έως σήμερα) είτε πατώσει.
Ερχόμενος στον ΕΔΟΕΑΠ νομίζει ότι θα ανέλθει στην επιφάνεια;
ως τι θα ανέλθει;
ως φελλός;
Οχι πάντως ως επιτυχημένος δεδομένου ότι πριν προλάβει να χαρεί αυτή την αναβάθμιση του ο ΕΔΟΕΑΠ θα έχει ήδη βουλιάξει.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο Κ.ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΥ Δ.Σ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ....ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤ ΤΟΥΣ.....

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς που υπαρχει και ένας ποιητής στον ΕΔΟΕΑΠ που ξέρει και απο οικονομικά....

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο! μια τεχνοκρατική ανάλυση για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ...Συνάδελφοι ξυπνήστε!Σόμπολε τ ακούς?

Ανώνυμος είπε...

Ποιά τεχνοκρατική ανάλυση ρεεεεεε;
Για κούνα λίγο το κεφάλι σου!
Τι θέλει να πει ο ποιητής χωρίς ποιήματα;
Τι λέει ο Ταμίας δίχως ταμείο;
Πρώτον να μη συνταχθεί Προυπολογισμός
Δεύτερον να συνταχθεί σχέδιο Προϋπολογισμού και να το πάνε στη Γενική Συνέλευση
Α! Κάνει και μια ευχή να δοθεί πολιτική λύση για το Αγγελιόσημο. Αυτό το λες ανάλυση;
Έλα Μακάκα στον τόπο σου!

Ανώνυμος είπε...

Και που είσαι εσύ με το πρόγραμμα Αποθήκης πες σε κάποιον να σου πει τι είναι για να μη γίνεσαι ρεζίλι σε μας τους υπαλλήλους

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή πέσαμε έξω 6.000.000€;
Δηλαδή το ΤΥΠ Ξόδεψε 2.000.000€ παραπάνω απο τον Προϋπολογισμό;
Δηλαδή μας δουλεύανε ψιλό γαζί με το σκούπισμα και το νοικοκυριό στον ΕΔΟΕΑΠ!

Ανώνυμος είπε...

Όχι ρε δε μας δούλευαν. Τα σπατάλησε κι αυτά η τέως! Πόσα θέλουν οι ανίκανοι για να μας τρελλάνουν;
Έβγαζαν και θριαμβευτικές ανακοινώσεις ότι μείωσαν το έλλειμμα σε 7.000.000€ για το 2014!
Σφαγή! Διαβάστε τι λέει ειλικρινεστατα ο Ταμίας.
ΤΟ ΈΛΛΕΙΜΜΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΆΣΕΙ ΤΑ 14.000.000€

Ανώνυμος είπε...

Τα λέει για να γλυτώσουν το ξύλο που θα φάνε.
Έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες.