Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΔΟΕΑΠ

Με γραπτή πρόταση για το Ασφαλιστικό απάντησε το υπουργείο Εργασίας στους συνδικαλιστικούς φορείς των ΜΜΕ. Η πρόταση, στην οποία έγιναν εν μέρει δεκτά αρκετά από τα αιτήματα που είχαν θέσει εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ στον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, διέρρευσε την προπερασμένη Τετάρτη, ημέρα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, σχολιάζοντας το non-paper, υποστήριξε πως το ΔΣ της Ένωσης το απέρριψε, ωστόσο αποτέλεσε τη βάση συζήτησης στην έκτακτη Συνδιάσκεψη που κάλεσε η ΠΟΕΣΥ στην Αθήνα.
Να σημειώσουμε πως συνδικαλιστές της ΠΟΕΣΥ είχαν ζητήσει από νομικούς να καταθέσουν γνωμοδότηση για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού σχεδίου με δεδομένη την ένταξη του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στον ενιαίο ΕΦΚΑ. Ενώ, δηλαδή, στα επίσημα κείμενα προβαλλόταν η πρόταση για ανεξάρτητο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το οποίο είναι βιώσιμο για τα επόμενα 40 χρόνια, με την παράλληλη ένταξη σε αυτό όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (παραδοσιακά, ηλεκτρονικά και διαδίκτυο), μερίδα συνδικαλιστών διαπραγματευόταν τους όρους της ένταξης στον ΕΦΚΑ.
Με βάση αυτήν τη διαπραγμάτευση και ενώ είχε αρχίσει να συζητείται η ανάγκη άμεσων κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό, ο Τάσος Πετρόπουλος απέστειλε τη γραπτή πρόταση της κυβέρνησης, στην οποία περιλαμβάνεται η ένταξη του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ και η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του στο νέο Υπερταμείο. Και ενώ αναφέρεται ως ρύθμιση και για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ η εργοδοτική εισφορά, προβλέπεται με διάταξη η καθιέρωση «εισφοράς» 20% επί των διαφημίσεων σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο! Το αγγελιόσημο, δηλαδή, το οποίο «βαφτίζεται» εισφορά και για το οποίο είναι γνωστό πως η «τρόικα» έχει αντιδράσει σφόδρα.
Παράλληλα, ορίζεται πως με υπουργικές αποφάσεις θα ρυθμιστούν οι εισφορές των εργαζομένων δημοσιογράφων, ανεξαρτήτως απασχόλησης, σε όλα τα ΜΜΕ, καθώς και η ασφαλιστική εισφορά των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο! Προσφέρεται ως «δώρο» στα συνδικαλιστικά όργανα των ΜΜΕ η δυνατότητα μεταφοράς μέρους των αποθεματικών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, δηλαδή στον ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος δεν εντάσσεται στον ΕΦΚΑ. Από τον ΕΔΟΕΑΠ, ωστόσο, φεύγει ο τομέας επικούρησης, που εντάσσεται στον ΕΦΚΑ, όπως και ο κλάδος της ανεργίας. Τέλος, το υπουργείο Εργασίας προσφέρει θέσεις εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων στη Διεύθυνση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, σε γνωμοδοτικό ρόλο. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα για λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια του Ταμείου των ΜΜΕ εντός του ΕΦΚΑ.
Η κυβερνητική πρόταση, όπως είναι φανερό, έχει διχάσει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Στη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης υπερίσχυσε η άποψη ότι ο κλάδος χρειάζεται να προχωρήσει σε άμεση αντίδραση και να δώσει μάχη για να μην περάσει το ασφαλιστικό σχέδιο. Σύμφωνα με όσα μετέφερε στη συγκέντρωση των δημοσιογράφων η πρόεδρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ Γιώτα Αντωνοπούλου, με το σχέδιο της κυβέρνησης θα δημευτεί η περιουσία του Ταμείου, οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων θα είναι ελάχιστες, θα μειωθούν οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για κρατική συμμετοχή μόνο έως το 2018. (πηγή: Typologies.gr)

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξύπνησες Σπυριδούλα; Σε άφησαν τα διευθυντικά σου καθήκοντα να ασχοληθείς και με το blog ?
Αυτό που ανεβάζεις είναι περσινά ξινά σταφύλια .

Ανώνυμος είπε...

Γιατί εσυ περιμένεις το blog για να ενημερωθείς; Τα παράπονα, προς Κολωνάκι μεριά!

Ανώνυμος είπε...

Εκεί που τα πίνεις ;

Ανώνυμος είπε...

Εκεί που μένει ο ιδρυτής!

Ανώνυμος είπε...

Η Σπυριδούλα μένει αλλού ρε ! Αλλού ξημερωμένος είσαι καημένε!

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε υπήρχαν εξαιρετικοί δημοσιογράφοι που ασχολούνταν με την ενημέρωση του κοινού χρησιμοποιώντας έρευνα και πραγματικά δεδομένα.
Με τον καιρό, αυτό το σύστημα μεταλλάχθηκε σε δημοσιογραφίσκους που έγιναν πειθήνια όργανα - φερέφωνα αφεντικών που τους έμαθαν να εισπράττουν μαύρα χρήματα γία να τους υπηρετούν.
Παράλληλα και επειδή ουδέποτε σπούδασαν το αντικείμενο τους, προτίμησαν την πλάγια οδό της διαρκούς αμφιβολίας και αμφισβήτησης σε οτιδήποτε θέμα χειρίστηκαν.
Αλλά αυτό έχει την δικαιολογία του: Οταν έχουν εμποτιστεί στα μαύρα χρήματα και στις διαρκείς επικύψεις προς τα αφεντικά τους, όταν διαρκώς γνωρίζουν ότι με τον δρόπο που πήραν θα χρειαστεί να γράψουν ψέματα και να προσπαθήσουν παράλληλα να ισχυροποιήσουν αυτά τα ψέματα, στη συνέχεια νομίζουν ότι και όλος ο υπόλοιπος κόσμος κάπως έτσι μάλλον συμπεριφέρεται.

Ανώνυμος είπε...

Πες τα ! Τα γράφω εγώ για υους γυμνοσάλιαγκες της δημπσιογραγκής πιάτσας κι ο Καλαματιανός βλέπει εφιάλτες με την τέως όχι ότι κι αυτή δεν έχει κάνει τα λάθη της δηλαδή.
Μ αρέσει ο τρόπος που θέτεις το θέμα συνάδελφε να ξεχωρίζουμε τιέ πατάτες από τον μανάβη !