Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Συνάντηση Θεσσαλονίκης Σαβ. 10.09.16

Τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες ενέργειες που θα διασφαλίζουν βιώσιμη λύση για το Ασφαλιστικό και την κάλυψη των αναγκών όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση συζήτησαν στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10/9/2016, οι πρόεδροι και μέλη των  Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΟΕΣΥ, των Ενώσεων Συντακτών, των Ενώσεων Προσωπικού και Τεχνικών Τύπου καθώς και εκπρόσωποι των τριών δημοσιογραφικών ασφαλιστικών Ταμείων περίθαλψης, πρόνοιας και επικούρησης, ΕΔΟΕΑΠ,  ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ.
Η συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και έδωσε συνέχεια στον διάλογο που είχε αναπτυχθεί σε ανάλογες συναντήσεις στην Πάτρα και τον Βόλο (πρωτοβουλία ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ αντιστοίχως), για να οδηγηθεί στην τελική ευθεία η κοινή πρόταση του κλάδου ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του Ασφαλιστικού που επαπειλείται, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαιώθηκαν όσα έχουν συμφωνηθεί στις συναντήσεις της Πάτρας και του Βόλου.
1.      Η κοινή αγωνιστική στάση για τη διατήρηση του Αγγελιοσήμου και η επέκτασή του στο διαδίκτυο.
2.      Η πάγια θέση ότι το Αγγελιόσημο, το έσοδο δηλαδή για τη λειτουργία των Ταμείων του Κλάδου, αποτελεί «οιονεί» εργοδοτική (ασφαλιστική) εισφορά με ανταποδοτικό χαρακτήρα, που υποκαθιστά εργοδοτικές εισφορές, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο-θέση του Υπουργείου Εργασίας.
3.         Η σταθερή διεκδίκηση της αυτονομίας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας και τη διασφάλιση του αγαθού της Ενημέρωσης.
Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι η αυτονομία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ ως αυτοδιοικούμενων φορέων υποχρεωτικής ασφάλισης, χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου τους, είναι και θα παραμείνουν σταθερά σημεία διεκδίκησης του Κλάδου στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ο δημοσιογραφικός κόσμος πρέπει να προστατεύσει τα Ταμεία και τις διοικήσεις τους από επιθέσεις που εκδηλώνονται αυτή την περίοδο εναντίον τους.
Η ένταξη στα Ταμεία αυτά όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση, σε οποιοδήποτε Μέσο κι αν εργάζονται με μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης και ΣΣΕ, και βεβαίως με όρους  και συγκεκριμένες προβλέψεις.
Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι η συνολική και πραγματική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού προϋποθέτει επίσης αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ρύθμιση των σχέσεων εργασίας. Τα παραπάνω είναι βασικοί όροι για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και διατηρούνται ως αιτήματα στην κορυφή των διεκδικήσεων του κλάδου.
Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι είναι δεδομένη η συμπαράσταση του Κλάδου στους συναδέλφους εργαζομένους στην ιδιωτική τηλεόραση, που βρίσκονται στο κατώφλι της ανεργίας που εντείνεται μετά τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των καναλιών. Επισημάνθηκε τέλος, ότι η αποδόμηση του Κλάδου με τις πολιτικές αυτές και τις εργοδοτικές πρακτικές θα έχει, μεταξύ άλλων, συντριπτικές επιπτώσεις και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΗΕΑ: Ο ξαφνικός θάνατος του ΕΔΟΕΑΠ και η… αξιοπιστία της κυβέρνησης
16.09.2016 17:08
Μετά το καρτέλ στην ενημέρωση, τους ανέργους και την χειραγώγηση, που προκαλούν οι κυβερνητικές πρακτικές έρχεται το λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία.

Με μια κίνηση σοκ το Υπουργείο Εργασίας ακυρώνει τις τριμερείς διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό των ΜΜΕ και προκαλεί εν ψυχρώ τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ.

Όσα έχουν εξασφαλιστεί από την τρίμηνη διαβούλευση, ως εγγυήσεις από τον Πετρόπουλο, τα κάνει τώρα κομμάτια και θρύψαλα ο Κατρούγκαλος και επαναφέρει:

· Τη συζήτηση για μια αμφίβολη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, χωρίς καμία εγγύηση του κράτους.

· Την πρότασή του να μετατρέψει τον ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό Ταμείο κόβοντας τις παροχές του.

· Τον περιορισμό έτσι στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ μόνο εργαζομένων, κάνοντας έξωση στους συνταξιούχους, τους απλήρωτους, τους άνεργους.

Υπάρχει, φαίνεται, σχέδιο. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να αποκόψει τον ΕΔΟΕΑΠ από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και την μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης για να καθιερώσει στα ΜΜΕ ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση κ.λπ.), που βολεύει παλιούς και νέους εργοδότες. Πριν από δύο εβδομάδες με μια τροπολογία, προχώρησε νύχτα στην οικονομική και λογιστική ενοποίηση των ξεχωριστών διευθύνσεων και τομέων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για αυτό το λόγο, ενώ κατήργησε και τους ξεχωριστούς λογαριασμούς ανεργίας.

Δεν είναι τυχαίο που στο νόμο για τον ΕΦΚΑ, εμφανίσθηκαν αρχικά οι δημοσιογράφοι ως αυτοαπασχολούμενοι, κάτι που επανέφερε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό χθες ο κ. Κατρούγκαλος.

Οι αποφάσεις του έχουν καταστροφικά αποτελέσματα αφού:

· 18.500 ασφαλισμένοι μένουν στον αέρα.

· Χάνονται τα εφ’ άπαξ των συναδέλφων και κουρεύονται οι επικουρήσεις των συνταξιούχων.

· Δημεύεται 1 δισ. ευρώ από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και επιδιώκεται να χαθούν στο δρόμο οι απαιτήσεις από το PSI.

· Οφειλές εκατομμυρίων ευρώ από αγγελιόσημο (ισολογισμοί, ΔΕΚΟ, διαφημιστικές εταιρείες, τράπεζες, εργοδότες), που προορίζονται για όλα τα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, επιχειρείται να παραγραφούν.

· Επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, τουλάχιστον με 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για να καλυφθούν οι ανάγκες περίθαλψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, λόγω της κατάργησης του αγγελιοσήμου.

Επίσης, οι άμεσες επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους είναι:

· Έρχονται νέες μειώσεις συντάξεων με πρόσθετες παρακρατήσεις.

· Μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των εισφορών ασφάλισης και ανεργίας.

· Περικοπές παροχών παρά την αύξηση εισφορών για περίθαλψη και για ανεργία.

Την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας μπροστά στο αδιέξοδο, που ο ίδιος έχει προκαλέσει καλεί νέα συνάντηση της τριμερούς. Η μέχρι τώρα διαβούλευση γινόταν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παραδοχές.

Όπως, παραδέχθηκε, όμως χθες, ο ίδιος ο Υπουργός ο διάλογος για να είναι εποικοδομητικός χρειάζεται αξιοπιστία.

Η θέση της ΕΣΗΕΑ και όλου του Κλάδου είναι ότι το παράδειγμα της αξιοπιστίας πρέπει να το δώσει πρώτος ο Υπουργός.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ανώνυμος είπε...

Η ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ πού ειναι;

Ανώνυμος είπε...

Μη βιάζεσαι! Θα βγει την Κυριακή μετά το άρον άρον συμβούλιο που θα γίνει;

Ανώνυμος είπε...

Ποια ανακοίνωση ΕΔΟΕΑΠ;
Ότι Τάτσης, Καρούτζος, Σταθάτου, Γκανάς και λοιποί συμφωνούν με το σχέδιο Κατρούγκαλου για Επαγγελματικό Ταμείο με αποκλεισμό συνταξούχων, ανέργων και απλήρωτων;
Αυτός δεν είναι και ο λόγος, άλλωστε, της ανίερης συμμαχίας τους για τη συγκρότηση προεδρείου με πρόεδρο τον ...Τάτση.
Έστω και την υστάτη ΞΥΠΝηΣΤΕ! Κάποιοι έπρεπε να κάνουν τη βρώμικη δουλειά και να προετοιμάζουν το έδαφος.
Μαζί Κουμπιάς, Σαββίδης που είδαν και τον Τσίπρα ...αλλά στον ύπνο τους...

Ανώνυμος είπε...

Στάχτη στα ματια το συμβούλιο της Κυριακής. Μας περισσευουν να πληρώνουμε τους Θεσσαλονικείς δυο φορές την εβδομάδα; Τι θελει να μας πει ο ποιητής Τάτσης; Οτι κανει συμβούλιο κυριακάτικα λογω του επείγοντος; Νωρίς το κατάλαβε!

Ανώνυμος είπε...

Πόπη, πάρε τη μαγκούρα και όρμα! Θα ειμαστε μάρτυρες υπεράσπισης!

Ανώνυμος είπε...

Άμα φθάσαμε να επικαλουμαστε τη μαγκούρα της Ποπάρας είμαστε γία κλάματα ΕΊΜΑΣΤΕ ΌΛΟΙ ΆΡΡΩΣΤΟΙ ΡΕΕΕΕΕ!

Ανώνυμος είπε...

Καλά, εσύ, σίγουρα είσαι ΑΡΡΩΣΤΟΣ. Γι' αυτό τραβάμε ό,τι τραβάμε...

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, θα μου εξηγήσει καποιος γιατί καταγράψαμε τα υπάρχοντα μας; Μια τα αρχεία, μια τα αναλώσιμα;

Ανώνυμος είπε...

Αυτο παλι μρ τηνεντολη να καταγραψουμε τα αναλωσιμα καθε τομεα και καθε υπαλληλου μονο για γελια μπορει να ειναι.
Εδωσαν εντολη σε καθε υπαλληλο να καταγραψει τα αναλωσιμα που χρησιμοποιει οποτε αρχισε ο υπαλληλος να γραφει: 1 στυλο, 2 ντοσιε, 4 μολυβια , 1 ξυστρα .. κλπ...
Λες και αυτα τα μικρο - αντικειμενα ειναι μη μηδενικης αξιας.
Λες και οταν τα αθροισουν σε ενα ενιαιο εξελοφυλο θα προκυψει καποιου ειδους περιουσια.
Τοσο ανοητοι ειναι (για τους εντολεις λεω).

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λεει η κοντή! Να μην ξέρει τι θα αφήσει στον Κυριακοπουλο;
Μόνο που αυτη καταγραφή, πρεπει να γινεται καθημερινά. Γιατι καθημερινά χρησιμοποιούμε αναλώσιμα.