Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΔΟΕΑΠ: Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου ή κάποια λύση στην παράταση;

Ανακοίνωση για το «θάνατο» του Αγγελιόσημου εξέδωσαν τα #ΑνοιχτάΜΜΕ, επαναφέροντας την πρότασή τους για τον ΕΔΟΕΑΠ και σημειώνουν «… Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, έστω και στην τελευταία παράταση, οφείλει να κινηθεί αύριο η ηγεσία του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού, αν θέλουν όσοι την αποτελούν να μην περάσουν στην ιστορία μόνο ως αποτυχημένοι αλλά και ως… (συν)νεκροθάφτες του ΕΔΟΕΑΠ». Διαβάστε αναλυτικά όλη την ανακοίνωση:
Δυστυχώς όλα όσα είχαμε προβλέψει γίνονται πράξη. Το αγγελιόσημο μετά από δύο παρατάσεις στον υποτιθέμενο διάλογο ετελεύτησε τον βίο του, όπως ήταν αναμενόμενο. Κι αν δεν βρεθεί λύση στην τελευταία παράταση, δηλαδή στη συνάντηση της Τρίτης, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει μόνο λίγες μέρες ζωής ακόμα (NEWS.IN).
Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, η οποία ουσιαστικά δεν συμμετείχε στο διάλογο και δεν κατέθεσε κάποια πρόταση, επιχειρεί να απεκδυθεί των ευθυνών της οδυρόμενη (https://www.esiea.gr/o-ksafnikos-thanatos-toy-edoeap-kai-i-a/) ενώ σε πρόσφατη σύσκεψη που είχε οργανωθεί από την ΠΟΕΣΥ διατρανώθηκε “κοινή αγωνιστική στάση για τη διατήρηση του Αγγελιοσήμου” (!) (ΠΟΕΣΥ)

Η πρωτοβουλία #ΑνοιχτάΜΜΕ γεννήθηκε την προηγούμενη άνοιξη με το κείμενο 456 δημοσιογράφων με τίτλο «μαθήματα από την απεργία / Τέλος εποχής… ώρα για νέα αρχή» (https://anoixtamme.com/2016/06/02/380/#more-380) ως απάντηση στις, τότε, άστοχες και αδιέξοδες απεργίες της ΠΟΕΣΥ για το ασφαλιστικό αλλά και στη γενικότερη κρίση στο χώρο των ΜΜΕ.
Προειδοποιούσαμε για τα αδιέξοδα τόσο των κυβερνητικών σχεδιασμών όσο και της στάσης ΠΟΕΣΥ & ΕΣΗΕΑ, οι οποίες διεκδικούσαν αποκλειστικά την εξαίρεση από τους γενικούς κανόνες, προκαλώντας και την οργή των υπολοίπων πολιτών. Εμείς τονίζαμε μετ’ επιτάσεως πως η διέξοδος είναι “είναι ένα απλό, διαφανές και υγιές σύστημα και η διασφάλιση μια ομαλής και ήπιας μετάβαση σ’ αυτό”.
Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί υλοποιήθηκαν με την υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και το μόνο που κερδήθηκε ήταν μια μικρή παράταση ως την 1η Αυγούστου για το αγγελιόσημο, έως ότου βρεθεί κάποια λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ. Η ηγεσία του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού και ιδιαίτερα η ΕΣΗΕΑ παρέμεινε άπραγη και καθηλωμένη σε μια αντίληψη επιστροφής στο… χαμένο Παράδεισο. Εμείς, ως #ΑνοιχτάΜΜΕ καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Εις ώτα μη ακουόντων, όμως, κι έτσι επανήλθαμε με ανακοίνωσή μας λίγο πριν λήξει η προθεσμία (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Σε αυτήν, εκτός των άλλων, ζητούσαμε παράταση της παράτασης, ώστε να βρεθεί μια λύση.
Η παράταση δόθηκε, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλλά παρήλθε κι αυτή χωρίς να έχει βρεθεί λύση. Ο δημοσιογραφικός συνδικαλισμός κοιμόταν, όπως και στο άλλο μεγάλο θέμα της εποχής, την άθλια διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών και το επικείμενο “μαύρο”, το οποίο παροξύνει την κρίση στο χώρο των ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα ήταν οι προχθεσινές “επιθανάτιες” δηλώσεις Κατρούγκαλου.
Επανερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα ενόψει της κρίσιμης συνάντησης της Τρίτης. Και στέλνουμε “επείγον μήνυμα” επαναλαμβάνοντας δύο κρίσιμα στοιχεία της πρότασής μας. Πρώτον: “…
Ο νέος ΕΔΟΕΑΠ οφείλει να συμπεριλαμβάνει, σε προαιρετική για τους ίδιους βάση, τους δημοσιογράφους που σήμερα δεν υπάγονται σε αυτόν είτε επειδή δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ κ.ο.κ. είτε επειδή εργάζονται σε περιφερειακά Μ.Μ.Ε. είτε επειδή αμείβονται με Δ.Π.Υ. είτε επειδή εργάζονται στο Διαδίκτυο είτε … πρέπει, επίσης, να εξετασθεί (..) να συμπεριληφθούν στο νέο ΕΔΟΕΑΠ και οι λοιποί –πέραν των δημοσιογράφων- εργαζόμενοι στα διάφορα Μ.Μ.Ε. (τεχνικοί, διοικητικοί κ.ά.). Φυσικά, ο νέος ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να συνεχίσει να καλύπτει συνταξιούχους, ανέργους και αυτασφαλιζόμενους …”.
Δεύτερον και όσον αφορά τον αναζητούμενο “πόρο” “… να θεσμοθετηθούν όσα αναφέρθηκαν για το φόρο επί των διαφημίσεων αλλά η εργοδοτική εισφορά να προκύπτει ως ένα ποσοστό επί των διαφημιστικών εσόδων που έχει ο κάθε εργοδότης ο οποίος θα είναι και ο υπόχρεος για την καταβολή της. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η αναλογιστική μελέτη αλλά, επίσης, μέτρα εξορθολογισμού και διαφάνειας στη διαφημιστική αγορά.
Στην εκδοχή αυτή ναι μεν «επιβαρύνονται» οι εργοδότες (όπως συμβαίνει, βέβαια, με ολους του εργοδότες απλώς οι «δικοί μας» είχαν… καλομάθει) αλλά δεν θίγεται ο πλουραλισμός στο χώρο, αφού τα μικρότερα ΜΜΕ θα καταβάλουν εισφορές ως ποσοστό επί των διαφημιστικών τους εσόδων και όχι ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.
Θα υπάρχει, δηλαδή, μια «αναδιανομή», ανάλογα με τα διαφημιστικά έσοδα, στο εσωτερικό των ιδιοκτητών …”.
Φυσικά, παράλληλα με τα προηγούμενα, πρέπει να βρεθεί λύση για τη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ στο μεταβατικό διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη και συσταθεί ο “νέος ΕΔΟΕΑΠ”.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, έστω και στην τελευταία παράταση, οφείλει να κινηθεί αύριο η ηγεσία του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού, αν θέλουν όσοι την αποτελούν να μην περάσουν στην ιστορία μόνο ως αποτυχημένοι αλλά και ως… (συν)νεκροθάφτες του ΕΔΟΕΑΠ.
.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι είστε εσείς ρε παιδιά, οι "Ανοιχτά ΜΜΕ". Τα μνημονιακά τσιράκια της εκάστοτε κυβέρνησης-εκπροσώπου των ..."θεσμών".
Ρε, ΟΥΟΥΟΥΣΤ, απόντες από κάθε δραστηριότητα του κλάδου. ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ της εκάστοτε εξουσίας-πρώην διευθυντές της ΕΡΤ (Γεωργακόπουλος και ΣΙΑ). Σας ξέρουμε δούρειοι ίπποι...

Ανώνυμος είπε...

Ήρεμα Πόπη Ήρεμα
Όλοι χρειάζονται αυτές τις δύσκολες στιγμές Η διχόνοια μας καταστρέφει
Άσε το ηλιθιο αντάρτικο και πες μας γιατί δεν βγήκες να υπερασπιστες τον
εργαζόμενο φύλακα μας από τον τραμπούκο Τσαλαπάτη και την ανόητη Νανά Μήπως γιατί το ίδιο τραμπούκος φάνηκε και ο σύντροφός στις αηδίες σας Γιάννης ;
Δεν ντραπηκατε να τα βάλετε με τον εργαζόμενο κι αφήσατε να τον απειλούν με απόλυση και να τον προπηλακιζουν οι παραπάνω ενώ εκτελούσε εντολές του Καρούτζου και του Τάτση ;
Ντροπή σου που θα πεις ούστ σε εκατοντάδες μέλη του ΕΔΟΕΑΠ συναδέλφους σου δημοσιογράφους μόνο και μόνο επειδή διαφωνείς δήθεν ιδεολογικά μαζί τοτς.
Αυτοί τουλάχιστον καταθέτουν μια πρόταση εσύ το προτείνεις ; Μήπως τη μαγκούρα σου ; Είστε γελοίοι ρε έχετε πεθάνει και δεν το ξέρετε .Εμείς δικαιούμαστε να σας πούμε ΟΎΣΤ από τον ΕΔΟΕΑΠ .Άι σιχτίρ πια!

Ανώνυμος είπε...

Άγνωστο μέχρι τώρα, για το τί πήγαν να κάνουν κυριακάτικα στον ΕΔΟΕΑΠ, Τσαλαπάτης, Νταουντάκη, Νικολόπουλος.
Στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ έχουν εκπροσώπους και οι τέσσερεις ενώσεις και σχεδόν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις. Να υποθέσω ότι δεν τους εμπιστεύονται ή ότι τους θεωρούν μειωμένων ικανοτήτων;
Πήγαν λοιπόν κυριακάτικα και πολιτισμένοι άνθρωποι, τραβολογιόταν με τον φύλακα.
Θα μπορούσαν άνετα να ζητήσουν, να παραστούν στη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Αν θεωρούν ότι έκαναν ακτιβισμό, λυπάμαι διπλά, καθότι ακτιβισμός δεν παίζει στην είσοδο όταν συνεδριάζουν οι εκπρόσωποί μας στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά όταν συνεδρίαζε η Βουλή και καταργούσε το Αγγελιόσημο, τότε που ήταν;;;
Μάλιστα με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, χωρίζει τα μέλη του Δ.Σ. σε καλά και κακά. Εκτός από το ότι παρεμβαίνει στη βούληση των μελών των άλλων τριών ενώσεων, χωρίζει και τα εκλεγμένα μέλη της ΕΣΗΕΑ.
Έτσι να συνεχίσετε συνάδελφοι, ο Υπουργός, η Κυβέρνηση και η τρόικα να καταργεί το Αγγελιόσημο, εσείς να δέρνετε το φύλακα την Κυριακή και μεσοβδόμαδα κρυφές συναντήσεις με τους υπουργούς.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος δεν ήταν μόνο οι τρεις της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, ήταν και η Τράιου και ο Αξελός αλλά και ο Γιαννίλος, γειά σου Νικολόπουλε με τα ωραία σου…

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, τις κάμερες τι τις έχετε κυρίες και κύριοι σύμβουλοι του ΕΔΟΕΑΠ;
Μήπως τις κρύψατε τώρα δεδομένου ότι δεν σας συμφέρει;
Προσπαθείτε να κρύψετε τις ανάρμοστες συμπεριφορές που έλαβαν χώρα το μεσημέρι της Κυριακής έξω από το κτήριο του ΕΔΟΕΑΠ;

Ανώνυμος είπε...

Το the point!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο αγαπητέ συνάδελφε, δεν το είχα σκεφτεί, οι κάμερες θα δείχνουν το κροσέ του Τάτση στον Τσαλαπάτη και την Νταουντάκη να ουρλιάζει όταν τη ρώτησε ο φύλακας αν είναι η Αντωνιάδου. Κατά τα άλλα όλα ωραία, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ, το επίδομα ανεργίας από 1/7 365€, το Αγγελιόσημο καταργήθηκε και η σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ στην καλά θέληση του Κατρούγκαλου και του Κυριακόπουλου. Αυτά …