Σελίδες

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ


Συνάδελφοι,
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, χτύπησε ιδιαίτερα τον κλάδο των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. με συνέπεια το ασφαλιστικό μας Ταμείο ο ΕΔΟΕΑΠ, να παρουσιάζει από τα 2009 ελλείμματα τα οποία κάθε χρόνο αυξάνονταν. Σε όλες τις οικονομικές χρήσεις από το 2009 και μετά διαπιστωνόταν άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των εσόδων και τον εξόδων, που χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε.
 Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις μείωναν συνεχώς τα έσοδα από εισφορές, ενώ η πτωτική πορεία της διαφήμισης επέφερε ανάλογη μείωση στο Αγγελιόσημο, το βασικό πόρο του ΕΔΟΕΑΠ.
Ο ΕΔΟΕΑΠ κατέρρεε και το μέλλον του προδιαγραφόταν δυσοίωνο, αφού σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε και η απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των αποθεματικών του με το «κούρεμα » των ομολόγων.
Το τελικό χτύπημα ήρθε με τη δια νόμου κατάργηση του Αγγελιόσημου, που ουσιαστικά  σήμαινε και την απώλεια  κάθε ελπίδας διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ.
Όλα αυτά τα χρόνια – από το 2009 έως και τη κατάργηση του αγγελιόσημου το Σεπτέμβριο του 2016- οι διοικήσεις του ΕΔΟΕΑΠ, στην προσπάθεια διάσωσής του, έπαιρναν κάποια μέτρα- ημίμετρα και σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, με μειώσεις  συντάξεων και υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι στο Ταμείο μας – η καρδιά του ασφαλιστικού μας Ταμείου- άρχισαν να διακατέχονται από επαγγελματική ανησυχία και αυτό επιδείνωνε την κατάσταση.
Στην ουσία ο ΕΔΟΕΑΠ είχε «πέσει» και η μόνη διέξοδος ήταν η δημιουργία ενός «νέου ΕΔΟΕΑΠ» που θα προέκυπτε από μια συμφωνία μεταξύ Εργαζομένων και Εργοδοτών και θα κυρωνόταν από την Κυβέρνηση.
Τελικά, ύστερα από πολύμηνη διαπραγμάτευση των Ενώσεων των εργαζομένων με τις εργοδοτικές Ενώσεις,  υπό την εποπτεία των κυβερνητικών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας, πετύχαμε συμφωνία διάσωσης του Ταμείου μας, η οποία επικυρώθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία  των  συναδέλφων μετόχων – μελών  του ΕΔΟΕΑΠ και νομοθετήθηκε με το ν.4498/2017.
Οι διαπραγματεύσεις ήσαν σκληρές και δύσκολες και βέβαια, όπως σε κάθε διαπραγμάτευση, υπήρξαν θέσεις από τις οποίες αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε, αλλά ο βασικός στόχος, η διατήρηση δηλαδή του ΕΔΟΕΑΠ με αξιοπρεπές για τους ασφαλισμένους του επίπεδο παροχών και προϋποθέσεις μακρόχρονης  βιωσιμότητας του, επετεύχθη.
Το επόμενο βήμα και το πλέον ουσιαστικό, ήταν η εφαρμογή του Νόμου, υπεύθυνο για την οποία ήταν το 11μελές Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ.
Από την αρχή φάνηκε μια απροθυμία της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. στην εφαρμογή του Νόμου, η οποία  εκφράστηκε με καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες των διαδικασιών υλοποίησής του  (έκδοση εγκυκλίων, κανονισμός είσπραξης εσόδων, ενεργοποίηση του ΚΕΑΟ, εκσυγχρονισμός της διοικητικής και οργανωτικής δομής του ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση του κ.ά).  
Η συνεργασία με τον ΕΦΚΑ για χρήση της υπάρχουσας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τον ΕΟΠΥΥ για εκμετάλλευση των δομών και των χαμηλών τιμολογίων για όλη την Ελλάδα, όπως και με την ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ήταν απαραίτητη.
Η συνδρομή και η στήριξη του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, είχε εξασφαλιστεί από το ίδιο το Νομοθέτημα.
Και ενώ όλα αυτά θα  προχωρούσαν ομαλά, άρχισε να εμφανίζεται  έντονα η μεταστροφή της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, σχετικά με τη συνέχιση των διαδικασιών υλοποίησης των παραπάνω.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάχτηκαν επιστολές και ανακοινώσεις που πρόσβαλαν τα στελέχη του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα αφενός να παρουσιάζονται ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις ως προς την εφαρμογή του Νόμου και τη διεύρυνση των ασφαλισμένων, που ήταν και η βασική προϋπόθεση για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και αφετέρου ο Οργανισμός με την τακτική της αντιπαράθεσης που υιοθέτησε η πλειοψηφία της Διοίκησής του, να κόβει τις γέφυρες συνεργασίας και επικοινωνίας με τους προαναφερθέντες φορείς.   
Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε σώσει τον ΕΔΟΕΑΠ βάσει νόμου στα «χαρτιά» και να κινδυνεύουμε να τον χάσουμε στην πράξη.
Για τους λόγους αυτούς, αναγκαστήκαμε Πρόεδροι και Γραμματείς των τεσσάρων Ενώσεων που δημιούργησαν τον ΕΔΟΕΑΠ, να αναλάβουμε ξανά πρωτοβουλίες για  την αποτελμάτωση αυτής της κατάστασης και την υλοποίηση του Νόμου, καθώς και την διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του νέου ΕΔΟΕΑΠ.
Μην ξεχνάμε ότι, πριν από ένα χρόνο, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλει επί δύο συνεχόμενους μήνες τις επικουρικές συντάξεις, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των συνταξιούχων, ανησυχία που κατέλαβε και τους ασθενείς αφού κάποια φαρμακεία –ευτυχώς λίγα- δεν εκτελούσαν τις συνταγές του Ταμείου μας και οι συμβάσεις με νοσηλευτικά και διαγνωστικά κέντρα είχαν λήξει από χρόνια και δεν είχαν ανανεωθεί (στην ουσία δεν υπήρχε κάποια ενεργή σύμβαση), ενώ τα χρέη είχαν διογκωθεί με συνέπεια το κτήριο να δεσμευτεί από  μεγάλο νοσηλευτικό κέντρο και τα δέκα εκατομμύρια του δανείου που δόθηκε από τον ΕΦΚΑ, όπως και τα εφτά εκατομμύρια από το ΕΤΑΠ -ΜΜΕ έναντι του ανείσπρακτου Αγγελιοσήμου επαρκούσαν για την κάλυψη μερικών μόνο εκ των τρεχουσών υποχρεώσεων.
Να μη μιλήσουμε για τη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι εργαζόμενοι του ΕΔΟΕΑΠ, που έβλεπαν τις θέσεις εργασίας τους να χάνονται. Κάποιοι το είχαν σίγουρο και στην απελπισία τους άρχισαν να  συντάσσουν βιογραφικά για αναζήτηση εργασίας.
Σε αυτό το ζοφερό τοπίο αναλάβαμε τη διοίκηση, αλλά καταφέραμε να έχουμε σήμερα ταμειακά διαθέσιμα ένδεκα εκατομμυρίων συνεχώς αυξανόμενα, ανανεώνουμε τις συμβάσεις με νοσηλευτικά και διαγνωστικά κέντρα, με σαφώς καλύτερους όρους από τις προηγούμενες, υλοποιήσαμε τις διαδικασίες διεύρυνσης εξασφαλίζοντας την περίθαλψη και τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους μας σε κάθε σημείο της χώρας και επαναφέραμε την επαγγελματική ηρεμία στους εργαζόμενους του ΕΔΟΕΑΠ.
Ο δρόμος είναι μακρύς και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του ΕΔΟΕΑΠ, προς όφελος των συνταξιούχων, των ανέργων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Παλεύουμε με μόνη επιδίωξη τη δημιουργία ενός εύρωστου και υγιούς Ταμείου με όσο το δυνατόν καλλίτερες παροχές στους σφαλισμένους του.
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2018
ΜΑΡΚΟΣ ΓΚΑΝΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΗΕΑ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΔΟΕΑΠ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Υ.Π.  ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ